'OLUJA' I BESRAMNO HUŠKANJE

SRPSKI MEDIJI DOTAKNULI DNO, KOLINDI PRIŠILI ODURNU IZJAVU PA RAZVALILI: ‘Bolesnica! Odvratna ženo, idi liječi se’

Iako je beogradski Kurir u tekstu ispravno citirao izjavu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, u naslov je, kao njezinu izjavu, besramno servirao ono što uopće nije rekla, da joj je ‘žao što nije ubijala Srbe’

Uvijek u vrijeme uoči obilježavanja obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja i na sam Dan pobjede, 5. kolovoza, tenzije između Hrvatske i Srbije dosegnu točku usijanja, nakon čega uslijedi hlađenje do sljedeće godine i nove obljetnice.

U Srbiji se ta obljetnica obilježava komemoracijama i doživljava kao dan žalosti, a izjave najviših hrvatskih dužnosnika – iako se iz godine u godinu ponavljaju kroz iste fraze – već poslovično bivaju dočekane “na nož”.

KOLINDA S KNINSKE TVRĐAVE: ‘Za vrijeme Oluje mi je došlo da uzmem pušku i odem na bojište’

Krstičevićevu izjavu servirali kao ‘prijetnju pogromom’

Tako je bilo i ove godine. Političare i medije u Srbiji posebno su zasmetale izjava ministra obrane Damira Krstičevića koji je iz Knina poručio “svima koji imaju pretenzije na Hrvatsku” da je “Hrvatska vojska spremna na nove ‘Oluje'”. Još ih je više zasmetala izjava predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović koja je u onom svom “neobičnom” govoru večer uoči Dana pobjede, na prijemu za ratne zapovjednike Hrvatske vojske, kazala kako je u vrijeme Oluje i sama razmišljala uzeti pušku i krenuti na bojište.

Krstičevićevu izjavu srpski su mediji servirali svojoj publici kao prijetnju novim pogromom Srba, iako je on svoju poruku izričito uputio onima koji “imaju pretenzije na Hrvatsku”. Beogradske Večernje novosti, primjerice, izvještaj iz Knina donijele su s nadnaslovom “Proslava pogroma u Hrvatskoj” te naslovom “U Kninu prijetili novom ‘Olujom'”.

Pišu kako Hrvatska prijeti Srbiji

“Ovogodišnje obilježavanje godišnjice “Oluje” u Hrvatskoj, osim uobičajene ustaške ikonografije, povika “Za dom spremni” i orgijanja na splitskom koncertu Marka Perkovića Tompsona, obilježio je još jedan skandal: hrvatski dužnosnici su starim optužbama za “velikosrpsku agresiju” pridodali šokantnu prijetnju – da su, ako zatreba, spremni provesti nove pogrome”, piše u uvodu teksta Večernjih novosti.

KRSTIČEVIĆ SE NE ŽELI OSVRTATI NA KOMENTARE KOJI O O ‘OLUJI’ DOLAZE IZ SRBIJE: ‘Oluja će se dogoditi bilo kome tko želi ugroziti Hrvatsku’

Dačić Kolindine riječi izvrnuo u laž

Potom su citirali već spomenutu izjavu ministra Krstičevića te dodali da “u provokacijama nisu zaostajali ni predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Andrej Plenković“. Konkretno, Plenkovićeva provokacija, po Večernjim novstima, bila je u tome što je operaciju “Oluja” nazvao “legitimnim odgovorom okupatoru”. Hrvatskoj predsjednici Večernje novostin spočitale su izjavu koja je, doduše, i u dobrom dijelu hrvatske javnosti ocijenjena nesuvislom – da je u vrijeme “Oluje” htjela “uzeti pušku i otići na ratište”.

Ulje na vatru dodao je ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić koji je za Večernje novosti ustvrdio kako hrvatska predsjednica “žali što nije ubijala Srbe”.

“Ne znam kako je uopće moguće graditi ikakve odnose sa zemljom čija predsjednica žali što nije uzela pušku da bi pucala u svoje građane – Srbe, i čiji ministar obrane najavljuje nove “Oluje”, jer, valjda, treba protjerati i ovih preostalih 150.000 Srba kojima tamo zabranjuju i ćirilicu. Svakog 5. kolovoza Hrvatska nam poručuje ne samo da se nikada neće ispričati za nevine srpske žrtve, nego se hvale time što je najveći progon u Europi poslije Drugog svjetskog rata njen granični kamen, koji “oplemenjuju” otvorenom rehabilitacijom ustaštva uz Thompsonove arije”, kazao je šef srpske diplomacije.

SRPSKI MINISTAR PAMETOVAO HRVATIMA PA GA SRBI ‘OPAMETILI’: ‘Vidi ovog cara… Pa nitko i ne razmišlja o nama, ne patetiziraj džabe’

Bijedan naslov i još bijednija fotomontaža

Još besramnije i neprofesionalnije obljetnicu “Oluje” u Kninu popratio je beogradski Kurir objavivši tekst pod skandaloznim naslovom “Hrvatska predsjednica je bolesnica! Odvratna ženo, idi liječi se” istaknuvši u drugom dijelu naslova čistu laž predstavljenu kao njezinu izjavu: “Žalim što u “Oluji” nisam ubijala Srbe”. Da stvar bude još gnusnija, Kurir je uz tekst objavio njezinu sliku u kombinaciji s fotografijom iz Drugog svjetskog rata na kojoj se skupina ustaša iživljava nad jednim civilom i stavlja mu nož pod grlo.

“Sjećanje na akciju „Oluja“, u kojoj je pobijeno oko 2.000, a nasilno protjerano 250.000 Srba, poslužilo je i ove godine hrvatskom državnom vrhu da se bukvalno utrkuje u tome tko će u javnosti ispasti bolji Hrvat i veći srbomrzac! U žestokoj konkurenciji pobjedu je ipak odnijela predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, i to izjavom da ju je tokom akcije „Oluja“ 1995, dok je radila u Ministarstvu spoljnih poslova, toliko grizla savest da je malo nedostajalo da uzme pušku u ruke i ode osobno ubijati Srbe!”

Da sve bude još besramnije, Kurir je odmah potom ispravno citirao izjavu hrvatske predsjednice (“Najradije bih uhvatila pušku i otišla na bojište, ali shvatila sam da nije stvar samo u mecima i u suočavanju s onima koji su ispred vas”) u kojoj nema niti slova onoga što je Kurir u naslov stavio kao njezinu izjavu: da joj je “žao što nije ubijala Srbe”.

DAČIĆ PROZVAO HRVATSKI DRŽAVNI VRH: ‘Dočekali smo da se zloglasni slogan poslije Jasenovca nađe i u Saboru’

Dačić dao intonaciju i tekstu u ‘Kuriru’

I Kuriru je za ovo najzahvalniji sugovornik bio ministar Dačić.

“Jel ona to žali što nije ubijala Srbe? Ovo je nečuveno. Zamislite da bilo tko od nas u Srbiji izjavi nešto slično. Kolinda Grabar Kitarović je pokazivala i ranije agresiju i antisrpstvo, ali ovo je prvorazredni skandal”, ustvrdio je Dačić za Kurir.

Agencija Tanjug i neki ozbiljniji mediji u Srbiji ipak su donijeli mnogo objektivnije izvještaje s proslave obljetnice Oluje u Kninu bez neistinitih izjava ili konstruiranih citata, iako nisu propustili zaključiti da Srbija nikada neće prihvatiti “Oluju” kao legitimnu vojnu akciju.

KOLINDA O SRBIJANSKOM PREDSJEDNIKU: ‘Prigovaraju mi što sam pozvala Vučića u Hrvatsku, ali i opet bih to napravila’

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr