UHIĆENO 10 OSOBA

SRPSKA POLICIJA ZAPLIJENILA REKORDNU KOLIČINU ORUŽJA: ‘Ovo je zaista golema količina ubojitih sredstava!’

Srbijanska policija zaplijenila je u vojvođanskim općinama Sombor i Apatin veću količinu oružja i streljiva i uhitila 10 osoba osumnjičenih za trgovinu naoružanjem, izjavio je danas srpski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović.

Nаđeno je devet kilogrаmа plаstičnog eksplozivа, 20,7 kilogrаmа eksplozivа TNT s više desetaka električnih detonаtorа, 111 ručnih bombi, 12 ručnih protutenkovskih bombi, dva ručna bacača ‘zolja’, 10 tromblonskih minа, osаm аutomаtskih puški, dvije poluаtomаtske puške, jedna strojnica, šest pištoljа, dvа kаrаbinа, jednа mаlokаlibаrskа puškа, 6000 komаdа streljiva, jednа protutenkovskа minа, prаteći pribor i oprema, objavili su jutros beogradski elektronički mediji.

Velika količina oružja

Stefanović, koji je i potpredsjednik srbijanske vlade, izjavio je za TV Pink da su uhićeni i organizatori kriminalne skupine te da je riječ o “zаistа o golemoj količini nаoružаnjа koje je tа skupina prodаvаlа”.

Kako piše Al Jazeera, referirajući se na podatke Ministarstva unutarnjih poslova Srbije, riječ je o najvećoj zapljeni naoružanja od 2000. godine.

Uhićeni su u dobi od 27 do 55 godina, a po nalogu organizatora, identificiranog kao S. K., tijekom 2016. nabavljali su veće količine oružja, streljiva i eksplozivnih materija za koje je on dalje nalazio kupce, a zarađeni novac dijelio sa suradnicima.

Istraga u tijeku

Stefanović  je rekao da su u tijeku provjere i istraga kome je sve oružje bilo namijenjeno i šta su bili ciljevi osoba kod kojih je pronađen zaplijenjeni arsenal te je li ta trgovina “u vezi s nekim drugim događajima”.

“Zabrinuti smo ne samo zbog uporabe tog naoružanja u našoj zemlji već i mogućnosti da ono dođe i u neke druge europske prijestolnice i da se njime počini kazneno djelo”, rekao je Stefanović, navodeći kao primjer dobre suradnje Francusku, sa čijom su policijom “presječeni neki švercerski kanali gde je bilo krijumčarenja naoružanja autobusima prema Parizu”.

Pokušaj atentata na premijera

Stefanović je naglasio da istraga do sada nije pokazala postojanje izravne veze između oružja koje je zaplijenjeno u Apatinu i Somboru i oružja, bombi i eksploziva nađenog nedavno nedaleko od obiteljske kuće srpskog premijera Aleksandra Vučića u beogradskom naselju Jajinci, te u jednoj garaži u Novom Beogradu.

NOVE PRIJETNJE ALEKSANDRU VUČIĆU? Nitko ne zna gdje je srpski premijer, otkazao je sve sastanke!

Za oružje nađeno potkraj listopada nedaleko od kuće Vučićeva oca mediji su spekulirali da je bilo namijenjeno atentatu na srbijanskog premijera, ali je on rekao da “atentata nije bilo”, ali i da je slučaj otkrivenog oružja “ozbiljniji nego što se očekivalo u prvom trenutku”.

Prema ranijim tvrdnjama policijskih dužnosnika, dio zaplijenjenog oružja u Jajincima je iz vremena rata i potječe iz BiH i Hrvatske, a u istrage su bile uključene i policije u Sarajevu, Zagrebu i Banjaluci. Na osnovi tjeralice iz Srbije uhićen je jedan Banjalučanin koji se dovodi  u vezu s oružjem nađenim u Beogradu, ali je on poslije saslušanja pušten uz mjere zabrane napuštanja prebivališta i obvezu javljanja policiji.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr