UVJETI VJEROVNIKA

SRIJEDA SE BLIŽI: Cipras u parlament poslao prijedlog zakona za sanaciju banaka

Grčka vlada poslala je u utorak na usvajanje u parlament prijedlog zakona koji je uvjet njezinih međunarodnih vjerovnika za pokretanje pregovora o novom paketu pomoći vrijednom milijarde eura.

Premijer Aleksis Cipras ima vremena do srijede navečer da progura te mjere u parlamentu. Prvi dio reformi izazvao je pobunu u njegovoj stranci prošloga tjedna i prošao je samo zahvaljujući proeuropskim oporbenim strankama.

Drugi prijedlog zakona također će predstavljati test za oslabljenu većinu u parlamentu. On bi trebao staviti na snagu pravila Europske unije o sanaciji banaka.

Zakonskim prijedlogom gubici banaka prebacit će se na leđa njihovih vjerovnika i dioničara a posezanje u novac poreznih obveznika bit će krajnja mjera.

Banke otvorene nakon tri tjedna

Atena je s međunarodnim vjerovnicima prošlog tjedna postigla dogovor kojim će u zamjenu za financijsku pomoć tešku 86 milijarda eura provesti oštre mjere štednje.

Nakon tri tjedna grčke su banke u ponedjeljak ponovno otvorene ali su ograničenja na podizanje gotovine ostala nepromjenjena osim što će se tjedni limit od 420 eura, umjesto svaki dan po 60 eura moći podići jednom tjedno.

Ponedjeljak je donio i nove stope poreza pa je tako PDV za brojne proizvode i usluge povećan s 13 na 23 posto. Njemački lanac Lidl u nedjelju je objavio oglase u grčkom tisku u kojem obavještava da se porast PDV-a neće ‘prevaliti’ na potrošače i da će cijene njegovih proizvoda ostati nepromijenjene.

Povratak na Net.hr