Srbin nominiran za Nobelovu nagradu za mir

Profesor statistike na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu Miodrag Lovrić nominiran je za Nobelovu nagradu za mir za 2013. godinu. Uz njega nominirano je još 209 pojedinaca i 50 organizacija, što čini rekord u broju nominacija.

“Za Nobelovu nagradu za mir predložili su me rektor jednog sveučilišta iz SAD-a, nekoliko senatora iz Michigana, rektor sveučilišta Hyderabad u Indiji, dvojica dekana iz društvenih znanosti, također iz Indije, kazao je Lovrić za Tanjug.

Objašnjavajući da se Nobelova nagrada za mir dodjeljuje prvenstveno za doprinos povezivanju naroda svijeta, Lovrić je kazao kako je sjedinio 620 najpoznatijih autora iz 105 zemalja na jedinstvenom projektu i izradi Međunarodne enciklopedije statističkih znanosti. Prema njegovim riječima, uključeni su narodi sa svih šest kontinenata, a na projektu je radilo i nekoliko nobelovaca.

Lovrić je, kao profesor Sveučilišta u Beogradu, svojevremeno predavao u Australiji, odakle je došao predavati statistiku na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu, prenosi trojka.rs.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr