Srbiju napale opasne ‘vampirske’ mušice!

Svaki treći mještanin sela Crvena Reka u blizini Niša imao je zdravstvenih problema nakon ugriza mušice krvopije, za koju se u početku pretpostavljalo da se radi o mutiranoj muhi. Ugriz mušice uzrokuje velike otekline i gnojne rane.

U niškom Zavodu za hitnu medicinsku pomoć svakodnevno je zbrinuto nekoliko osoba s velikim oteklinama po tijelu, a pojedini pacijenti dolaze i s gnojnim ranama na mjestima ugriza.

Liječnici građanima preporučuju da nakon ugriza piju antibiotike, ali i savjetuju da nikako ne diraju otečena mjesta kako se rane ne bi inficirale. Kod mnogih pacijenata, međutim, pomogla je tek terapija injekcijama, pa su mještani s pravom uplašeni.

”Ni najstariji mještani ne pamte ovakvu najezdu mušica za koje nitko do sada nije znao da postoje. One su male i kao da se zalijepe za tebe, a kada ih rukom skloniš, na mjestu gdje te ugrizu ostaje samo krv”, prepričali su mještani za Press.

Dr. Vladimir Žikić, docent na Odsjeku za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, objasnio je za Press da je u pitanju vrsta mušice koja se hrani krvlju.

”Iako smo u početku nagađali da se radi o nekoj vrsti mutiranih mušica, nakon ispitivanja smo utvrdili da su u pitanju simulide, veoma sitna vrsta muhe, koja je manja i od komarca. Njihov ugriz je bolan, a oteklina koja nastane može biti izuzetno velika”, rekao je dr. Žikić.

Prethodni članak:

arti-201008130188006

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr