TRAŽE OŠTRIJE KONTROLE

SRBIJA OPTUŽUJE HRVATSKU DA JOJ KRADE TURISTE: ‘Autobusi i vodiči haraju po cijeloj Srbiji – od Novog Sada do Niša!’

Srpski turistički djelatnici kažu da hrvatski ili slovenski vodiči dolaze u Srbiju gdje strane turiste sutobusima vode u razgledavanja što je protivno pravnoj regulativi koja zabranjuje stranim autobusima da prazni ulaze u Srbiju, preuzimaju putnike i prevoze ih u razgledanje turističkih znamenitosti Srbije.

‘Hrvatski i slovenski autobusi i vodiči haraju po cijeloj Srbiji – od Novog Sada do Niša!’, rekao je srbijanski turistički djelatnik za beogradske Večernje novnosti.

Dodao je kako turističke agencije iz Hrvatske i Slovenije autobusima dolaze u Srbiju te u zračnim i riječnim lukama preuzimaju strane turiste i vode ih po srpskim znamenitostima iako zakon zabranjuje vodičima voditi grupe u inozemstvu.

‘Izbjegavaju inspekciju’

Kako bi izbjegli inspekciju, hrvatski i slovenski vodiči o znamenitostima turistima govore u autobusu, a potom, kada dođu na određeni lokalitet, turistima daju slobodno vrijeme da razgledaju ono o čemu su maloprije slušali od vodiča u autobusu. Problem je to veći što takvim postupcima hrvatski i slovenski turoperatori oduzimaju srpskim radnicima pravo na rad.

‘Rad je resurs i apeliram da se pooštre kontrole, jer stranci ne smiju našim ljudima u Srbiji oduzimati pravo na rad. Autobusni prijevoznici stranih registracija i strani vodiči od naših turista ubiru novac koji nije oporezovan’, rekao je Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograd, prenosi Glas Slavonije.

Srbija i ove godine bilježi porast broja dolazaka stranih turista za 18 posto, što dokazuje da postaje sve poželjnija turistička destinacija pa je zato na udaru turoperatora iz Hrvatske i Slovenije, koji joj “otimaju” turiste. Dokazi o oviom tvrdnjama su izostali.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr