NAZOVI +383

KOSOVO DOBILO MEĐUNARODNI POZIVNI KOD, SRBIJA TVRDI: ‘Ma to je broj za geografsku oblast’

Kosovo će sredinom prosinca nakon šest godina pregovora sa Srbijom dobiti vlastiti međunarodni telefonski kod +383, objavili su jučer kosovski izvori.

“Kosovo će imati svoj vlastiti međunarodni telefonski kod +383. Međunarodna telekomunikacijska unija službeno će pokrenuti taj kod od sredine prosinca”, rekla je šefica kosovskog pregovaračkog tima sa Srbijom Edita Tahiri.

Đurić: ‘Kosovo nije dobilo međunarodni pozivni broj’

U kosovskom sustavu fiksne telefonije trenutačno je u uporabi isti međunarodni telefonski kod kao u Srbiji odnosno +381.

Za uspostavu mobilne veze s Kosovom, prema sadašnjem rješenju korisnici izvan njegova teritorija moraju prvo birati telefonski kod Monaca ili Slovenije.

Prema prištinskim izvorima, nedostatak vlastitog predbroja Kosovo je godišnje stajao 200 milijuna eura.

Srpski pregovarač Marko Đurić pozdravio je dogovor.

“To je važan sporazum koji će svakako pozitivno utjecati na naše odnose s Prištinom i EU-om”, rekao je Đurić za Tanjug i dodao:

“Kosovo nije dobilo međunarodni pozivni broj nego broj za geografsku oblast. Naša državna kompanija konačno će legalno raditi na području naše južne pokrajine. Legalno i službeno priznata je od međunarodne zajednice i prištinskih institucija”, rekao je Đurić na konferenciji za novinare koja je, kako je naveo, sazvana da bi građani Srbije bili precizno, točno i potpuno informirani o svim elementima zaključaka o sprovođenju Sporazuma iz 2003. godine.

Imovina na teritoriju južne pokrajine bit će potpuno zaštićena’

A prema tim zaključcima, rekao je, treba se normalizirati rad telekomunikacijskih kompanija na Kosovu.

“Republika Srbija i Vlada Srbije zadovoljni su što će njena imovina na teritoriju južne pokrajine biti potpuno zaštićena i sačuvana ne samo u našem sistemu, gdje se to nikada nije ni dovodilo u pitanje, već će biti zaštićena i sačuvana ovim dogovorom i sporazumom koji jamči njeno prenošenje na kompaniju koja je u 100-postotnom vlasništvu Telekoma Srbije i koja će biti uspostavljena na teritoriji naše južne pokrajine”, zaključio je Đurić.

Povratak na Net.hr