KONTROVERZNA TEZA

SRBI BIJESNI NA NJEMAČKOG POVJESNIČARA ZBOG TVRDNJI O JASENOVCU: ‘On kaže da genocida nije bilo, a mi mu dajemo nagrade’

Njemački povjesničar Alexander Korb, vodeći stručnjak za NDH, izazvao je bijes u Srbiji tezom da u NDH nije počinjen genocid nad Srbima u smislu da nije bilo unaprijed smišljenog plana poput onoga o istrebljenju Židova kakav je postojao u Hitlerovoj Njemačkoj

Intervju koji je njemački povjesničar Alexander Korb ovih dana dao Jutarnjem listu izazvao je pravu buru u Srbiji. Korb je predavač na Katedri za modernu europsku povijest na Sveučilištu u Leicesteru i zamjenik direktora Stanley Burton Centra for Holocaust and Genocide Studies, ali i jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za Nezavisnu Državu Hrvatsku.

Autor je knjige “Im Schatten des Weltkriegs: Massengewalt der Ustaša gegen Serben, Juden und Roma in Kroatien 1941 – 1945” (U sjeni svjetskoga rata: masovno nasilje ustaša protiv Srba, Židova i Roma u Hrvatskoj 1941. – 1945.) koja će uskoro biti objavljena u hrvatskom prijevodu.

PROFESORICA ZAGREBAČKOG SVEUČILIŠTA: ‘Napori da se negiraju zločini u NDH proizveli su suprotne učinke, sad svi gledaju u nas’

Korb tvrdi da nije bilo ‘master plana’ za genocid nad Srbima

No, Korb je bijes u Srbiji izazvao tvrdnjom izrečenom i u spomenutom intervjuu da u NDH nije počinjen genocid nad Srbima u smislu da nije bilo unaprijed smišljenog plana za razliku od plana o istrebljenju Židova kakav je postojao u Hitlerovoj Njemačkoj.

“Važno je definirati što znači genocid. Nije uopće sporno da su ustaše pokušale uništiti Srbe koji su živjeli na području NDH, ali, isto tako, nema dokaza kako je postojao master plan koji je predviđao sustavnu likvidaciju srpskog stanovništva u toj državi. Genocid u sebi sadrži koncept uništenja neke skupine, a ustaše su često, i u vrhu vlasti NDH i na lokalnim razinama, pokolje provodile bez nekog plana. Jugoslavenska historiografija tvrdila je kako je postojao plan ustaškog genocida, što se ne čini točnim jer su nasilje i ubojstva često bili nasumični i neorganizirani ili bi se u nekim dijelovima NDH događali, a drugdje ne. Istodobno, dok su lokalne ustaške postrojbe ubijale po srpskim selima, u domobranstvu su se zgražali nad tim zločinima, a u vladi u Zagrebu se razmišljalo o preseljenju Srba u Srbiju. Drugim riječima, u trenutku kada je uspostavljena NDH, ustaški režim nije imao koncept što napraviti sa Srbima, a kasniji zločini u velikoj su mjeri bili posljedica eskalacije oružanog sukoba unutar države”, kazao je Korb u intrevjuu Jutarnjem listu.

BOLKOVIĆ JASNO OPISAO KOLIKO JE NDH BILA ZLOČINAČKA: ‘To je lako dokazati i nepismenima; pogledajte ovu djecu u ustaškom logoru’

“Skandal je da onaj koji osporava genocid ovdje prima nagrade”

U Srbiji je stručna javnost Korbovu tezu o nepostojanju genocida kao ‘master plana’ dočekala ‘na nož’.

“Ono što se zna u historiografiji i s čim su se manje više usuglasili ozbiljni povjesničari jest da imamo poimenični spisak od 83.000 žrtava, dok ozbiljni istraživači iz Muzeja žrtava genocida procenjuju da je bilo 120.000 stradalih”, kazao je Danilo Šarenac iz beogradskog Instituta za suvremenu povijest, prenosi B92.

Povjesničar Čedomir Antić Korbove tvrdnje smatra skandaloznima u svjetlu činjenice da je u Srbiji čak bio nagrađivan.

“Netko tko nastoji osporiti da je nad Srbima bio genocid, a taj genocid je očigledniji od onoga što u modernom vremenu zovemo genocidom, i to čini u EU-u, a ovdje u Beogradu dobije nagrade naših povjesničara – to je skandal”, kazao je Antić.

“Elita u Srbiji nastala je u vrijeme realsocijalizma, a tada se smatralo nepristojnim da jedan narod govori o zločinima koji su nad njim počinjeni, naročito u uvjetima višenacionalne države”, dodao je Antić.

B92 piše kako su neki srpski mediji objavili vijest da će tamošnja vlada, na poticaj predsjednika Aleksandra Vučića, s 20 milijuna eura financirati film o stradanju Srba, Židova i Roma u Jasenovcu. Za taj film namjeravaju angažirati poznate holivudske glumce.

VUČIĆ DAJE 20 MILIJUNA EURA ZA FILM O JASENOVCU: Redatelj jedva čeka: ‘Strahote u ovom logoru bile su gore od onih u Auschwitzu’

 

 

Povratak na Net.hr