SLAVIT ĆE 9. SIJEČNJA

https://net.hr/danas/svijet/kralj-je-mrtav-zivio-kralj-tajlandski-prijestolonasljednik-proglasen-kraljem/

Ustavni sud Bosne i Hercegovine u četvrtak je poništio referendum održan u Republici Srpskoj 25. rujna kao i njegove rezultate ocijenivši da je bio protivan Ustavu BiH.

Takva odluka donesena je na temelju zahtjeva člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za rješavanje ustavnopravnog spora sa Republikom Srpskom nakon što je entitetski parlament u srpnju odlučio raspisati referendum na kojemu bi se odlučivalo o tome hoće li se 9. siječnja i dalje obilježavati kao dan RS iako je državni ustavni sud 2015. donio pravorijek po kojem je obilježavanje tog datuma neustavno jer se time diskriminira Hrvate i Bošnjake.

Dan 9. siječnja obilježava se u znak sjećanja na taj datum iz 1992. kada je dio srpskih zastupnika u skupštini tadašnje SR BiH jednostrano proglasio republiku srpskog naroda u BiH s ciljem njezina zadržavanja u sastavu “skraćene” Jugoslavije.

EUROPSKA UNIJA JASNO PORUČILA DODIKU: ‘Referendum u Republici Srpskoj je nelegalan!’

Razmatrajući Izetbegovićev zahtjev Ustavni sud BiH utvrdio je kako je već sama odluka parlamenta RS o raspisivanju referenduma bila protivna Ustavu BiH jer je ponuđeno referendumsko pitanje o kojemu već postoji obvezujuća odluka Ustavnog suda koju su dužna poštovati sva tijela vlasti u zemlji.

“Ustavni sud BiH je poništio rezultate referenduma održanog 25. rujna 2016. godine”, stoji u posljednjoj obvezujućoj sudskoj odluci.

Unatoč činjenici da je referendum bio neustavan, vlasti RS odlučile su na temelju rezultata po kojemu je većina onih koji su glasovali podržala nastavak obilježavanja 9. siječnja kao dana entiteta, uputiti parlamentu novi zakon kojim bi se taj datum potvrdio kao praznik.

Parlament RS to je podržao, a trenutno je u tijeku rješavanje postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa zbog usvajanja takvog zakona koji su pokrenuli bošnjački zastupnici u Vijeću naroda RS pa zakon formalno još nije stupio na snagu.

ANALIZA NJEMAČKIH MEDIJA: Referendum u Republici Srpskoj je prošao – što će se sada dogoditi?

Karan: Proslavljat ćemo 9. siječnja

Predsjednik Komisije za referendum o Danu entiteta Republika Srpska Siniša Karan rekao je da odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o poništavanju rezultata ovog referenduma nadilazi njegove dosadašnje nelegitimne odluke, čime se želi staviti iznad jednog naroda i građana RS-a te poništiti legitimnu volju građana.

“Postavlja se pitanje što će biti dalje – hoće li htjeti poništiti i izbornu volju građana”, upitao je Karan.

Karan je poručio je da će institucije RS-a naći adekvatni odgovor i način da ispoštuju volju građana iskazanu na referendumu 25. rujna i da će sljedeće godine 9. siječnja proslaviti kao i do sada, kao Dan RS-a.

PLJUŠTE REAKCIJE NA REFERENDUM, IZETBEGOVIĆ PRIJETI DODIKU: ‘Inatili su se i Sadam, Gadafi i Milošević… Znamo kako je to završilo’

On je ocijenio da se Ustavni sud BiH ponaša kao posebna, četvrta, nadržavna vlast u BiH, koja nikome ne odgovara, već samo sebi. Ustavni sud, naglasio je on, svojim ponašanjem pokazuje nelegitimitet u donošenju odluka.

“Stalno smo osporavali činjenicu da najvažnije odluke u državi, prije svega ustavnog karaktera, donose tri stranca i da se najvažnije odluke ustavnog karaktera donose preglasavanjem jednog ili dva naroda”, rekao Karan.

Predsjednik RS Milorad Dodik najavio je da će se 9. siječnja sljedeće godine proslaviti na najpompozniji način do sada.

Iz nejgovog ureda je stigla najava da će “Izvještaj o rezultatima republičkog referenduma” biti objavljen u “Službenom glasniku RS-a” i time stupiti na snagu.

Povratak na Net.hr