NOVE PROVOKACIJE

SRAMOTNE PORUKE IZ RS: ‘Zapadna Slavonija uvijek je bila srpska, od toga ne treba bježati… Bljesak je iskorišten za etničko čišćenje’

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u utorak da je operacija hrvatske vojske “Bljesak” bila smišljena kao akcija etničkog čišćenja Srba, dok je srpski član državnog vrha BiH Mladen Ivanić ustvrdio kako je zapadna Slavonija uvijek bila srpska zemlja.

U Hrvatskoj se u utorak obilježava 23. obljetnica operacije kojom su hrvatska vojska i policija oslobodile zapadnu Slavoniju iz ruku pobunjenih lokalnih Srba i bivše JNA.

PLENKOVIĆ ODGOVORIO DAČIĆU: ‘Mi nismo isti’; odmah stigla kontra iz Beograda: ‘Da, mi nismo bili na strani Hitlera’

Milorad Dodik i Mladen Ivanić su u Gradišci u BiH položili vijence te zapalili svijeće za srpske žrtve stradale u toj akciji u svibnju 1995.

“Danas svjedočimo da za zločine nad Srbima, prije svega nad civilima, nitko nije odgovarao”, rekao je Dodik novinarima. Dodao je da se identično događa i sa zločinima Armije BiH nad Srbima u zapadnoj Bosni, gdje pravosuđe ne poštuje jednako srpske žrtve.

Nekadašnji zapovjednik Petog korpusa Armije BiH Atif Dudaković uhićen je zajedno s još 12 bošnjačkih časnika zbog zločina nad srpskim civilima i zarobljenim vojnicima, no sud je odbio njegovo zadržavanje u pritvoru.

Ivanić: Pravoslavna crkva jedina čvrst oslonac Srbima

“Vidjeli smo to u nedavnoj farsi koja se zove Dudaković. Trebalo je 12 godina da bude priveden, identificiran kao onaj koji zapovijeda da se pobije i očisti sve što je srpsko, a onda dobivamo još jedan moralni šamar od pravosuđa koje kaže da se on može braniti sa slobode”, rekao je Dodik.

I srpski član predsjedništva BiH Mladen Ivanić smatra kako se zločini nad Srbima prešućuju te dodaje da je “zapadna Slavonija uvijek bila srpska”. “Od toga ne treba bježati i tome se uvijek treba vraćati. Treba se čvrsto okrenuti oko Pravoslavne crkve koja je jedina sada tamo čvrst oslonac Srbima”, izjavio je Ivanić.

Povratak na Net.hr