KRIZA U SIRIJI

‘SPREMNI SU POTPISATI UGOVOR S ĐAVLOM’: Rusi za sve napade u budućnosti krive – Amerikance

Nesuglasice između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije nastavljaju se i na planu Sirije, a iz Moskve se sada čuju tvrdnje kako su Amerikanci spremni na savez s teroristima samo kako bi maknuli Bašara al-Asada.

U nastavku međusobnih optužbi koje već mjesecima pljušte na relaciji Moskva-Washington, Rusi sada tvrde kako će za sve buduće terorističke napade u Siriji odgovorni biti upravo Amerikanci jer ne poduzimaju ništa po pitanju Al-Nusre. ‘Washington nikada nije izvršio nikakav ozbiljan pritisak na Jabbhat al-Nusru, nikada nikakve akcije nisu poduzeli protiv militanata’, stoji u priopćenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Rusi prozivaju Amerikance i zbog, kako kažu, nesposobnosti da uspostave temeljne uvjete za rusko-američku suradnju u mirovnom procesu u Siriji. Kažu i kako sumnjaju u njihove namjere u toj kriznoj regiji.

‘Sve smo uvjereniji da je Washington u svojoj težnji ka promjeni režima u Damasku, spreman potpisati ugovor s đavlom’, stoji u priopćenju ministarstva Sergeja Lavrova te se dodaje kako su SAD spremne ‘stvoriti savez s okorjelim teroristima sanjajući o promjeni tijeka povijesti’, pritom misleći na uklanjanje Bashara al-Asada s pozicije šefa države.

John Kerry i Sergej Lavrov (Foto: AFP)

‘Ovo nije novi Hladni rat’

Rusi kažu i kako im nije jasno zašto Amerikanci ‘štite’ Al Nusru iako su poznati kao ogranak Al Kaide.

Istodobno, stalni ruski predstavnik pri UN-u, Vitalij Churkin, koji je ovoga tjedna preuzeo i predsjedavanje Vijećem sigurnosti UN-a, izrazio je zabrinutost oko problema u američko-ruskoj suradnji u Siriji, no naglašava kako nije riječ ni o kakvom ‘novom Hladnom ratu’.

‘Mislim da suviše dramatizirate prirodu nesuglasica s Amerikancima‘, rekao je novinarima.

Rusima je pak sada glavni cilj u Siriji istjerati Al-Nusru iz Alepa, a potom i kompletno ukloniti terorističku prijetnju u Iraku i Siriji. S tim ciljem su u Vijeće sigurnosti UN-a poslali nacrt rezolucije o terorističkoj ideologiji i ideologiji nasilnog ekstremizma, rekao je Churkov, a prenosi RT.

Povratak na Net.hr