SPEKTAKULARNO OTKRICE Tito je teroristickim napadom planirao osvojiti Austriju

Dozivotni predsjednik SFRJ Josip Broz Tito, prema tvrdnjama austrijskih povjesnicara, imao je pakleni plan da Jugoslaviji ratom pripoji Austriju, a tu ideju navodno je trebao ostvariti preko Udbe!

Komisija povjesnicara austrijske pokrajine Koruska dosla je do zakljucka da je nekadasnja obavjestajna sluzba bivse SFRJ – Udba namjeravala na tlu Austrije izvrsiti atentate kako bi izazvala scenarij gradanskog rata u toj austrijskoj pokrajini i time dala povod Jugoslaviji za djelovanje.

Zagrijavanje situacije

Prema pisanju beckog tjednika Profil, u izvjestaju koji obuhvaca razdoblje od 1970. do 1979. godine u vezi konflikta oko dvojezicnih oznaka u pokrajini Koruskoj, gdje zivi brojna slovenacka manjina, dio Udbe vjeran Moskvi, zajedno s radikalnim koruskim Slovencima namjeravao je ‘zagrijati’ situaciju u ovoj austrijskoj pokrajini, javlja Telegraf.rs.

Udba je, kako prenosi Profil, zakljucke izvjestaja komisije povjesnicara, koja je uspostavljena po nalogu pokrajinske skupstine 2010., imala za cilj izazvati bombama scenarij gradanskog rata, cime bi Jugoslavija imala povod za intervenciju. Komisija povjesnicara je uspostavljena s ciljem rasvjetljavanja vise bombaskih napada, a izvjestaj bi trebao biti objavljen u travnju.

Oruzje i eksploziv

Mladi ljevicarsko radikalni koruski Slovenci trazili su od Udbe, kako su ustanovili povjesnicari, da im da oruzje i eksploziv, kao i da uspostavi kontakte sa zapadnim teroristickim organizacijama.

Udba iz Slovenije je, s tim u vezi, uspostavila poseban odjel nadlezan za Korusku, sa sjedistem u Mariboru, u koje je bila ukljucena mreza Sora zaduzena za provodenje akcija.

Planirani bombaski napadi

Bili su planirani bombaski napadi na infrastrukturu, kao sto su dalekovodi, zeljeznicka pruga, urede njemackih i slovenskih nacionalistickih organizacija, na spomenike rata.

Za ove akcije, kako tvrde povjesnicari, aktivisti su obucavani u kampovima Udbe u Sloveniji i Hrvatskoj, a sve pod budnim okom predsjednika Tita.

Povratak na Net.hr