NIKAD VIĐENO

SPEKTAKL: NASA objavila prvu fotografiju s površine Marsa, kreće velika dvogodišnja misija na Crvenom planetu

Nakon uzbudljivog slijetanja, sad kreće uzbudljiviji dio posla – površinske operacije te instalacija instrumenata kojima će se istraživati Crveni planet

NASA je jučer počela s misijom InSight. Njezina letjerlica uspjela je sigurno sletjeti na Crveni planet kako bi započela misiju u trajanju od dvije godine. Tijekom tog razdoblja istraživat će duboku unutrašnjost planeta.

“Naša sonda je na Zemlju poslala signale, pokazujući da su solarni paneli otvoreni te se pune skupljajući sunčevu svjetlost”, objavila je NASA na Twitteru.

Tek sad kreće uzbudljiviji dio posla, površinske operacije te instalacija instrumenata kojima će se istraživati Crveni planet.

Inženjeri u laboratoriju JPL u blizini Los Angelesa objavili su da uspješno slijetanje potvrđuju signali poslani Zemlji s jednog od dva minijaturna satelita koji su lansirani uz InSight i koji su letjeli pored Marsa na koji je letjelica stigla oko 21 sat po hrvatskom vremenu.

InSight nosi instrumente koji detektiraju temperature planete i seizmičke pojave koje se zasad nisu mjerile nigdje osim na Zemlji. Letjelica je u tanku atmosferu Marsa ušla brzinom od 19.795 kilometara na sat.

Povratak na Net.hr