POLITIČKA KRIZA

IZJAVA ŠPANJOLSKOG MINISTRA RAZBJESNIT ĆE KATALONCE: ‘Fotografije i snimke policijske brutalnosti u Barceloni su – lažne!’

Španjolska je policija koristila samo ‘ograničenu silu’ tijekom katalonskog referenduma o neovisnosti 1. listopada, rekao je to u intervjuu za BBC španjolski ministar vanjskih poslova i dodao da su mnoge fotografije na kojima se tog dana navodno moglo vidjeti policijsko nasilje, lažne.

‘Mislim da nije bilo nikakvih brutalnih situacija’, rekao je Alfonso Dastis za BBC, govoreći o sukobima policije i Katalonaca na dan referenduma.

‘Fotografije su lažne, bilo je i alternativnih činjenica…’

‘Mnoge od tih fotografija policijskog nasilja su dokazano lažne. Ako je i bilo upotrebe sile, ona je bila ograničena’, rekao je Dastis i, priznajući da nisu sve snimke izmanipulirane i izmijenjene, rekao je da je bilo puno alternativnih činjenica i lažnih vijesti o referendumu u Kataloniji.

‘Na nekim se fotografijama navodno vidi upotreba sile. To nije bila namjerna upotreba sile, već isprovocirana’, kaže španjolski ministar vanjskih poslova.

Tisuće policajaca iz Nacionalne policije i Civilne garde poslano je u Kataloniju kako bi pod kontrolu stavili događaje tijekom dana referenduma 1. lilstopada, kojeg je Madrid već nazvao protuustavnim. U policijskim reakcijama tijekom glasovanja ozlijeđeno je više od 800 osoba, objavilo je katalonsko ministarstvo zdravstva.

Vlada se ozlijeđenim prosvjednicima kasnije ispričala.

Organizacija Human Rights Watch kritizirala je španjolsku policiju zbog korištenja ‘prekomjerne sile nad mirnim Kataloncima koji su samo htjeli izraziti svoje političko mišljenje’.

U međuvremenu, Madrid inzistira na tome da je policija bila obazriva, ponašala se prikladno i u skladu s ciljem osiguravanja poštivanja zakona i prava svih građana.

Međusobne optužbe za državni udar

U subotu je španjolski premijer Mariano Rajoy proglasio da vlada želi raspustiti katalonski parlament i sazvati prijevremene izbore kako bi se osigurao red u toj regiji. Zatražio je odobrenje Senata za to.

Katalonski predsjednik Carles Puigdemont odmah je kritizirao taj njegov potez nazvavši ga ‘najvećim napadom na institucije i ljude u Kataloniji još od vojne diktature Francisca Franca‘.

Istovremeno, stižu optužbe s katalonske strane da španjolska vlada provodi državni udar kojim bi preuzela kontrolu and Katalonijom. U intervjuu za BBC je španjolski ministar vanjskih poslova to opovrgnuo. Podsjetimo, Carme Forcadell, član katalonskog parlamenta, nazvao je vladine mjere državnim udarom.

‘Ako itko pokušava izvesti državni udar, to je katalonska vlada koju predvodi gospodin Puigdemont’, rekao je Dastis za BBC.

MADRID PREUZEO VLAST U KATALONIJI, NA ULICE BARCELONE IZAŠLO ČAK POLA MILIJUNA LJUDI: ‘Ne prihvaćamo odluke vlade, ovo je državni udar!’

‘Mi samo strogo slijedimo odredbe našeg ustava’, dodaje Dastis i uspoređuje španjolski ustav s onim njemačkim.

‘Ako pogledate druge demokratske zemlje i članice Europske unije, ni one ne bi prihvatile takvu odluku koju bi donio samo dio zemlje’, dodao je Dastis.

KATALONIJA OPET GORI, PROGLAŠEN OPĆI ŠTRAJK! AGENCIJE O NAPETOM STANJU U ŠPANJOLSKOJ: ‘Jaz je sve dublji, prelazi politički okvir’

DAN NAKON BURNOG REFERENDUMA U KATALONIJI: ‘Nitko nije očekivao ovakvo nasilje’

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr