UNATOČ TURISTIČKOJ SEZONI

ŠPANJOLSKA ZATVORILA NOĆNE KLUBOVE I ZABRANILA PUŠENJE: ‘Nećemo tolerirati divljačko ponašanje’

Unatoč turističkoj sezoni, Španjoska je zatvorila noćne klubove: ‘Takva mjesta su glavni generator izbijanja virusa+

Španjolska je danas zatvorila diskoteke i noćne klubove, ograničila radno vrijeme restorana i kafića, te zabranila pušenje na ulicama nakon što je osjetno porastao broj oboljelih od koronavirusa.

U četvrtak se u jednom danu inficiralo gotovo 3000 stanovnika, najviše od kraja travnja, pa je vlada dan kasnije sazvala izvanredni sastanak s predstavnicima 17 autonomnih pokrajina kako bi zajednički zaustavili širenje virusa.

Jednoglasno su odlučili zatvoriti noćne klubove u čitavoj Španjolskoj, unatoč turističkoj sezoni, napomenuvši kako su takva mjesta glavni generator izbijanja virusa.

BEROŠ POSLAO APEL HRVATIMA I TURISTIMA: ‘More i ljeto ne poništavaju obvezu nošenja maski i držanja distance!’

Gdje je zabranjeno pušenje?

Zabranjeno je pušenje na ulicama, terasama i svim otvorenim prostorima gdje se ne može čitavo vrijeme garantirati udaljenost od dva metra među osobama. Tu su mjeru već bile uvele pokrajine Galicija i Kanarski otoci. Pušenje u zatvorenim prostorima zabranjeno je u Španjolskoj i prije izbijanja koronavirusa.

Restorani i kafići bit će otvoreni do 1 sat u noći, no od ponoći više neće smjeti primati goste. Unutra će morati biti udaljenost od minimalno 1,5 metra među posjetiteljima za šankom, kao i između stolova.

SLOVENCI SU ZABRINUTI: ‘Sve je više importiranih slučajeva iz Hrvatske. Nitko neće biti talac neodgovornih noćnih zabava’

Protiv divljačkog ponašanja

“Smatramo da su uvedene mjere ispravne. Zatražio sam od svih regionalnih vlada da upotrijebe sve načine kako bi se poštivale”, izjavio je španjolski ministar zdravstva Salvador Illa na konferenciji za medije.

“Nećemo tolerirati divljačko ponašanje onih koji stavljaju u opasnost sve ono što smo dosad postigli”, dodao je. Pozdravio je disciplinu starijih stanovnika te pozvao mlade na odgovorno ponašanje.

Ministar savjetuje stanovnicima izbjegavanje svih nepotrebnih susreta i druženja. U Španjolskoj su dopušteni susreti od maksimalno deset osoba te je nošenje maski obavezno.

ŠPANJOLSKA OČAJAVA: ‘Slike koje smo poslali u Europu su razorne. Zbog koronavirusa turisti će ići u Hrvatsku i Grčku’

Ponovno izbijanje virusa

Nakon što je 21. lipnja vlada ukinula izvanredno stanje svaka od 17 autonomnih pokrajina odgovorna je za uvođenje vlastitih mjera u suzbijanju širenja virusa.

Od sredine lipnja, nakon što je 47 milijuna stanovnika izašlo iz svojih stanova, nakon sto dana ograničenog kretanja, ponovno je izbio virus u svim dijelovima Španjolske. Trenutno je u zemlji više od 800 žarišta.

“Broj novooboljelih raste ali blago ako usporedimo situaciju s onom u ožujku”, izjavio je šef liječničke službe Fernando Simón. Od početka pandemije inficiralo se 337.334 stanovnika od čega je preminulo njih 28.605.

Sve o koronavirusu u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr