POSLJEDICE OLUJE FILOMENE

ŠPANJOLSKA JE OKOVANA LEDOM! Madrid i još sedam pokrajina su ‘zone katastrofe’; Kamioni i auti zarobljeni u snijegu, ovo nitko ne pamti…

Tijekom vikenda 8. i 9. siječnja snijeg je padao 33 sata bez prestanka, a takve snježne mećave u Madridu ne sjećaju se niti najstariji stanovnici

Španjolska vlada je u utorak proglasila Madrid i još sedam pokrajina “zonama katastrofe” nakon što je  snježna oluja Filomena prije deset dana nanijela tim područjima osjetnu materijalnu štetu.

Madridski gradonačelnik José Luis Martínez-Almeida je prošli tjedan rekao kako šteta u glavnom gradu Španjolske iznosi blizu 1,4 milijarde eura te zatražio da ga središnja vlada proglasi zonom katastrofe.

ProfimediaFoto: Profimedia

Ona je u utorak i učinila to nakon ministarskog sastanka. Time bi Madrid trebao iz državnog proračuna dobiti financijsku pomoć za obnovu materijalne štete koja je najveća u parkovima, u kojima je drveće masovno polomljeno.

NEVJEROJATNE SNIMKE IZ MADRIDA: Španjolsku metropolu pogodila nezapamćena mećava, proglašena uzbuna najviše razine

Snježne mećave kakve ne pamte ni najstariji stanovnici

Tijekom vikenda 8. i 9. siječnja snijeg je padao 33 sata bez prestanka, a takve snježne mećave u Madridu ne sjećaju se niti najstariji stanovnici. Uz Madrid, posebno je snažno bila pogođena susjedna pokrajina Castilla i León u središnjoj Španjolskoj. Zone katastrofe obuhvaćaju i Castillu La Manchu, Navarru, Andaluziju, Asturiju, Aragón te La Rioju.

Transportni kamioni su ostajali zarobljeni u snijegu, a isto tako i automobili. U Madridu je bio obustavljen sav promet osim podzemne željeznice, a čišćenje snijega odvijalo se sporo, premda je snijeg prestao padati prije deset dana, jer grad ne raspolaže većim brojem ralica i lopata. Sol za otapanje snijega i leda dovožena je kamionima s mora.

KOLIKO JE STUPNJEVA VANI?! Ako na sam spomen Španjolske zamišljate plaže i koktele, ovo bi vas mogli ostaviti bez riječi

Zbog leda stanovnici pozvani da ne koriste aute

Madridski gradonačelnik u utorak je, gostujući na televiziji Telecinco, rekao kako je od snijega i leda očišćeno 92 posto ulica glavnog grada. Stanovnici su pozvani da zbog leda ne koriste automobile pa je do srijede na snazi besplatna vožnja gradskim autobusima.

Kamioni gradske čistoće još uvijek obilaze ulice s pretrpanim kantama za smeće jer ih ranije, zbog snijegom zakrčenih cesta, nisu mogli odvoziti. Na ulicama se mogu vidjeti polomljena stabla i granje. Nakon što je oluja Filomena prohujala središnjim i sjeveroistočnim dijelom Španjolske još uvijek su zatvorene 123 ceste diljem zemlje.

Od srijede bi temperature u Španjolskoj trebale porasti, no očekuju se kiša i vjetar. “Dolazi iz Portugala nova oluja koju su tamo prozvali Gaetán, a koja će donijeti obilne kiše, vjetar i višu temperaturu u dijelu Španjolske”, izvijestila je španjolska državna meteorološka služba AEMET preko Twittera.

Povratak na Net.hr