Španjolska dobila novog kralja! Koliko znate o nekad najpoželjnijem neženji Europe?

Španjolski kralj Juan Carlos u srijedu je potpisao zakon o abdikaciji kojim predaje prijestolje sinu koji je u ponoć postao kralj Felipe VI. U četvrtak je prisegnuo.

Dirnuti kralj Juan Carlos (76), susprežući suze, potpisao je tekst pred Felipeom i cijelom kraljevskom obitelji tijekom svečanosti u Kraljevskoj palači u Madridu.

Juan Carlos je, podupirući se štapom, prošao impozantnom Dvoranom stupova kako bi potpisao zakon kojim je okončano 39 godina njegove vladavine, za koje je Španjolska prešla iz frankističke diktature u demokraciju.

Zatim su Juan Carlos i Felipe simbolično zamijenili mjesta. Princ prestolonasljednik u ponoć je, po objavi zakona u Službenom listu, postao kralj Felipe VI.

Opće iznenađenje

Nekada proglašen za najpoželjnijeg neženju Europe, Felipe je dobio vrlo ozbiljnu titulu. Odlazak njegovog oca Juana Carlosa s prijestolja je po mišljenju eksperata uslijedio na opće iznenađenje.

Španjolski Ustav ne predviđa ovakvu zamjenu na prijestolju, pa je zato parlament to morao naknadno odobriti.

Bez obzira na to što se ne radi o uobičajenoj proceduri, smjena na tronu je stigla u pravo vrijeme. Tim prije što je ugled španjolske monarhije posljednjih godina pretrpio velike udarce. Tako je bivši kralj Juan Carlos oštro kritiziran jer je u vrijeme kada je zemlja bila pogođena jednom od najvećih ekonomskih kriza otišao na skupi safari u Afriku. Kraljevska obitelj bila je pogođena i korupcijskim skandalom. Osim toga narušeno je i zdravlje bivšeg kralja Juana Carlosa, piše Deutsche Welle.

“Vjerujem da je on odobrao pravi trenutak. Dublje nije mogao potonuti”, smatra ekspert za europske kraljevske obitelji Rolf Seelemann-Eggebert.

Težak zadatak

Sada Felipe ima zadatak popraviti narušeni imidž kraljevske monarhije. “On je treba stabilizirati i održati nacionalnu državu”, smatra ekspert Michael Begasse. Ekonomski oslabljena zemlja mora riješiti niz problema. Monarhija se mora pravilno postaviti prema separatističkim pokretima i težnjama za otcjepljenje u Kataloniji i Baskiji.

Jedini sin Juana Carlosa i Sofie sa 46 godina slovi kao relativno mladi kralj, ali je na posao svog života izvrsno pripremljen. Od svoje devete godine života, kada je dobio titulu prijestlonasljednika “Princa od Asturije”, on se pripremao da jednoga dana postane kralj. Još tada je njegov otac govorio kako će on biti najbolje pripremljeni kralj Španjolske. On je jedini španjolski monarh s visokom stručnom spremom. Nakon studija prava na Sveučilištu u Madridu, magistrirao je na Sveučilištu Georgetown na području međunarodnih odnosa. U vojsci je prošao časničku karijeru u zrakoplovstvu, mornarici i pješadiji.

Voli sve što vole prinčevi

I u svoje slobodno vrijeme voli raznovrsnost: brze automobile, motore, skijanje, ples, jedrenje. Gotovo dva metra visoki Felipe je u sportovima na vodi bio tako talentiran da je čak nastupao i na Olimpijskim igrama. “Felipe je duhovit, inteligentan i vrlo sportski tip”, kaže ekspert i poznavatelj života kraljevskih obitelji Michael Begasse.

Osim toga Felipe se intenzivno posvetio i svojoj obitelji. S TV-novinarkom Letiziom Ortiz ima dvije kćeri: osmogodišnju Leonor i sedmogodišnju Sofiu. “Preko vikenda on ne želi imati nikakve službene termine, jer ne želi i tada biti kralj već samo tata”, kaže Begasse.

Felipe je omiljen u narodu. Ljubazni i vrlo mirni monarh ne daje povoda za napade. “Njegov otac ima tu španjolsku srčanost i srdačnost koju Felipe nema. On je puno suzdržaniji”, naglašava Rolf Seelemann-Eggebert i dodaje: “Meni čak djeluje povučeno. Supruga Letizia, koja je srdačna i otvorena, trebala bi popuniti tu prazninu.
http://www.dw.de/%C5%A1panjolska-dobila-novog-kralja/a-17717437

Povratak na Net.hr