STRAVA U ŠKOLI

ŠOKANTNE POSLJEDICE VLADAVINE DŽIHADISTA: Iračka vojska pronašla masovnu grobnicu sa 100 obezglavljenih tijela

Iračka vojska koja predvodi koalicijsku ofenzivu podržanu od strane Sjedinjenih Američkih Država, u jednoj školi na sjevernom dijelu grada pod opsadom, pronašla je masovnu grobnicu.

Iračka vojska svakoga dana preuzima nove dijelove glavnog uporišta samoproglašene Islamske države, grada Mosula, a ulazeći sve dublje u grad otkrivaju šokantne posljedice nastale dvogodišnjom vladavinom ISIS-a na tom području.

Iračka vojska koja predvodi koalicijsku ofenzivu podržanu od strane Sjedinjenih Američkih Država, u jednoj školi na sjevernom dijelu grada pod opsadom pronašla je masovnu grobnicu s oko stotinjak obezglavljenih tijela, piše RT.

IRAČKA ‘ZLATNA’ DIVIZIJA UPALA U SRCE ISIS-ova GRADA: Krenulo ‘čišćenje’ u Mosulu, u tijeku dosad neviđene borbe

Masovna grobnica pronađena u školi

Masovna grobnica pronađena je u Školi za agronomiju u mjestu Hammam al-Alil koje je, prije ponovnog oslobođenja, bilo pod režimom samoproglšene Islamske države pune dvije godine.

‘Većina tijela dosegla su visoko stanje raspadanja te su svedena na kosti, kao i odjeća, zbog čega je teško utvrditi radi li se o vojnicima ili civilima, rekao je Yahya Rasool, glasnogovornik iračke vojske.

Kazao je kako je tim forenzičara koji je stigao iz Bagdada već započeo s procesom identifikacije žrtava, kao otkrivanje uzroka smrti.

IRAQ-CONFLICT-MOSUL

UN izrazio zabrinutost

Teroristi Islamske države i svi oni koji su uključeni u zločine u Mosulu trebali bi biti odgovorni, kazao je glasnogovornik UN-a, Stephane Dujarric nakon vijesti o otkiću ove masovne grobnice.

‘Jedino što možemo je osuditi te zločine. Nadamo se da će vojna operacija uskoro završiti te da će se stvari razvijati u skladu s međunarodnim pravom, ljudskim pravima i međunarodnim humanitarnim pravom, tako da ljudi mogu vratiti svoje živote u normalu. Bez sumnje, oni koji su počinili ove zločine trebaju odgovarati’, rekao je Dujarric, dodajući kako je UN iznimno zabrinut zbog humanitarne situacije u Mosulu.

ZADNJA TOČKA PRIJE TOTALNOG KRVAVOG RASPLETA: Iračke trupe nadiru oko posljednjeg grada koji stoji između njih i ISIS-a

Masovna grobnica u Faluđi

Podsjećamo, u lipnju, vodeći ofenzivni napad protiv džihadista Islamske države, iračke su snage pronašle još jednu masovnu grobnicu u gradu Faluđi u kojoj se nalazilo gotovo 400 ljudi. Obdukcija je pokazala kako je većina žrtava bila ubijena udarcem u glavu između 2014. i 2015. godine.

Mosul je u rukama IS-a od lipnja 2014. i glavni je grad njihova samoproglašenog kalifata na golemim predjelima Iraka i Sirije. Zauzimanjem Mosula porazila bi se iračka polovica kalifata koji je prije dvije godine baš u tom gradu proglasio vođa Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi. Njegova sunitska džihadistička skupina i dalje kontrolira velike dijelove Sirije.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr