NEUSPJEH ANGELE MERKEL

NJEMAČKU TRESE POLITIČKA KRIZA: ‘Ovaj je šok paralizirao cijelu zemlju, sada je baš sve moguće…’

U Njemačkoj je došlo do onoga što bi rijetko tko očekivao – Angela Merkel nije uspjela formirati vladu. U toj zemlji je sada sve moguće, i manjinska vlada i novi izbori. Njemačka se nalazi na prekretnici, mišljenje je njemačke novinarke Ines Pohl u komentaru napisanom za Deutsche Welle.

Osam tjedana poslije izbora za Bundestag u Njemačkoj se i dalje ne zna tko će tvoriti novu vladu. Sinoć se dogodio obrat – šef FDP-a, Christian Lindner, objavio je kako prekida pregovore s Angelom Merkel, rekavši kako je bolje ne vladati nego vladati pogrešno.

MERKEL NEOČEKIVANO NAPUSTILI SLOBODNI DEMOKRATI: ‘Bolje je ne vladati nego vladati pogrešno. Zbogom!’

Prvi put u Njemačkoj u Vladu je ušla desničarska konzervativna stranka AfD koja je svoj program temeljila na antiizbjegličkoj retorici.

Liberalna izbjeglička politika Angele Merkel ojačala je desničare

‘Središnja sporna tema je bio i ostao odnos prema izbjegličkoj krizi. Liberalna izbjeglička politika Angele Merkel je ojačala AfD. Na kraju je formiranje nove vlade propalo baš zbog toga. To ni izdaleka nije dokaz da je bilo pogrešno pomagati ljudima u nevolji. Ali je dokaz da nije uspjelo da se podrška drugima ne pretvori u opasnost za onog koji je pruža’, komentira Pohl za DW.

Smatra kako je zemlja paralizirana.

‘U parlamentu sa sedam stranaka nema jednostavnih rješenja. Kada je SPD odmah poslije izbora priopćio da neće sudjelovati u novom izdanju velike koalicije, kancelarka Merkel je poslije 12 godina na dužnosti prisiljena ući u koalicijske pregovore u kojima od samog početka nije imala moćnu poziciju iako je predstavljala najjaču stranku. Oslabljena slabim rezultatom svoje stranke, morala se zadovoljiti ulogom posrednice – i nije uspjela. FDP je na kraju bio taj koji je spriječio Angelu Merkel da nađe novu priču, novu ideju za vladajući savez koji se ne bi povlačio u oprobane formule već bi se hrabro i s novim idejama, proaktivno, počeo baviti novim političkim izazovima’, komentirala je Pohl za DW.

Njemačka se nalazi na prekretnici

‘Neuspjeh u formiranju vlade pokazuje da se Njemačka nalazi na prekretnici. I da ni gospodarski uspjeh nije oslobodio ljude straha od budućnosti u kojoj izbjeglice brzo mogu postati projekcijska površina za neizvjesnosti ovog globaliziranog svijeta. Jutro je ovog ponedjeljka donijelo šok ne samo za Njemačku već i za cijelu Europu. Jer, sada je pred nama neizvjesnost koja će trajati tjednima, a možda i mjesecima’, zaključila je Pohl.

Povratak na Net.hr