VIDEO: Jesu li snajperiste koji su pucali na Majdanu poslale vođe prosvjeda?

Jesu li snajperiste koji su pucali po prosvjednicima zapravo poslali oporbenjaci, a ne ukrajinske vlasti? U tome se već dugo spekulira, posebno u proruskim i prorežimskim medijima, no sada se na internetu pojavila snimka telefonskog razgovora Catherine Ashton, šefice vanjskih poslova EU, i Urmasa Paeta, estonskog ministra vanjskih poslova koji razgovaraju upravo o tome.

Snajperiste koji su pucali na prosvjednike i policiju u Kijevu navodno su angažirali pokretači prosvjeda na Majdanu!

U takav rasplet sumnja se nakon što se na internetu pojavila snimka telefonskog razgovora Catherine Ashton, šefice vanjskih poslova EU, i Urmasa Paeta, estonskog ministra vanjskih poslova.

Razgovarali su nakon Paetova posjeta Kijevu 25. veljače kad je sukob prosvjednika i snaga sigurnosti bio na vrhuncu. Snimku su navodno objavili službenici ukrajinske službe sigurnosti lojalni svrgnutom predsjedniku Viktoru Janukoviču, koji su hakirali telefone Paetu i Ashton.

//www.youtube.com/embed/ZEgJ0oo3OA8

“Sve je jasnije da iza napada snajperista nije Janukovič nego netko iz nove koalicije”, kazao je Paet u razgovoru i dodao: “Mislim da to moramo istražiti.”

Paet je zatim prepričao razgovor s liječnicom Olgom Bogomolec kod koje su stizali oni koje su snajperisti pogodili.

“Ono što je posebno uznemirujuće jest da su, prema svemu sudeći, isti snajperisti gađali ljude s obiju strana. I prosvjednike i policajce.”

Ashton mu je uzvratila.

“Da… to je strašno.”

Estonski ministar nakon toga je kazao da mu je liječnica pokazala fotografije žrtava.

“Kazala je da je riječ o istim mecima i kako je uznemirujuće to što nova koalicija ne želi istražiti što se zaista dogodilo”, ispričao je Paet.

Estonski ministar se tijekom dana obratio novinarima. Kazao im je da je Ashton želio uputiti u glasine koje su doprle do njega, a koje tvrde kako su snajperisti angažirani s obje strane pucali na prosvjednike na Majdanu prošlog mjeseca.

Povratak na Net.hr