DOWNING STREET 10

SMJENA VLASTI: Cameron daje ostavku kraljici Elizabeti, Theresa May formira novu Vladu

Britanski premijer David Cameron danas napušta tu funkciju, a njegovo mjesto će zauzeti dosadašnja ministrica unutrašnjih poslova Theresa May.

IZLAZAK BRITANIJE IZ EU-A: ‘Cameron je čovjek koji se pucao u vlastitu nogu’

Cameron će danas posljednji put predsjedavati sjednicom britanske Vlade u parlamentu na kojoj će odgovarati na pitanja, nakon čega će svoju ostavku predati kraljici Elizabeti II. u Buckinghamskoj palači, javlja agencija AFP.

Theresa May prva britanska premijerka nakon Margaret Thatcher

BRITAIN-EU-POLITICS

Kraljica će zatim pozvati Theresu May da formira vladu, nakon čega će se novopostavljena premijerka obratiti javnosti ispred svoje rezidencije na londonskoj adresi Downing Street 10.

Čelnici Europske unije su zatražili od vlade u Londonu da brzo pokrene pregovore o novim odnosima s EU, ali je May rekla da neće žuriti s pokretanjem službene procedure za izlazak iz Unije.

May (59), koja će postati tek druga žena na čelu britanske Vlade nakon Margaret Thatcher, takođe će morati prebroditi podjele u vladajućoj Konzervativnoj stranci i suočiti se s mogućom ekonomskom krizom.

Nova premijerka sprečava ponavljanje referenduma o nezavisnosti Škotske?

Među drugim velikim zadacima s kojima će se suočiti Theresa May je i pokušaj sprečavanja proeuropski nastrojene Škotske da održi novi referendum o nezavisnosti kako bi na taj način ostala u EU, kao i stvaranje novih trgovinskih i diplomatskih veza u svrhu pripreme za razdoblje nakon Brexita.

May je tijekom kampanje uoči referenduma podržavala ostanak Velike Britanije u EU, zajedno s Cameronom, a sada tvrdi da će realizirati rezultate referenduma te da će Ujedinjeno Kraljevstvo vrlo brzo izaći iz Europske unije.

OPET ĆE IMATI PREMIJERKU: Theresa May bit će prva žena na čelu britanske vlade nakon ‘željezne lady’

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr