ZA 2 MJESECA ŽELE PROMJENU

SLOŽILI SE S DODIKOM: Parlament RS podržao zahtjeve za promjenama u Ustavnom sudu

Zaključcima je predviđeno da se u roku od dva mjeseca nastoji ishoditi promjena ustroja Ustavnog suda BiH odnosno uklanjanje stranih sudaca iz njegova sastava a da za to vrijeme dužnosnici srpske nacionalnosti u tijelima vlasti BiH ne sudjeluju u donošenju bilo kakvih odluka

Parlament Republike Srpske podupro je u ponedjeljak plan čelnika tog entiteta da blokiraju rad tijela vlasti BiH sve dok se ne donese novi zakon o Ustavnom sudu, a za to su na sjednici održanoj u Banjoj Luci glasovali i zastupnici vladajuće većine kao i oporbenih stranaka sa srpskim predznakom.

Zaključcima je predviđeno da se u roku od dva mjeseca nastoji ishoditi promjena ustroja Ustavnog suda BiH odnosno uklanjanje stranih sudaca iz njegova sastava a da za to vrijeme dužnosnici srpske nacionalnosti u tijelima vlasti BiH ne sudjeluju u donošenju bilo kakvih odluka.

Takvu mjeru ranije su predložili član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednica RS Željka Cvijanović kao odgovor na presudu Ustavnog suda BiH koji je zaključio kako poljoprivredno zemljište koje ima status javnog dobra ne može biti vlasništvo entiteta nego isključivo države.

DODIK OPET PROVOCIRA, PRIJETI ODCJEPLJENJEM: ‘Goodbye BiH, welcome RS-exit! Mi ćemo biti ti koji će se zadnji smijati’

Dodikov moto: ‘Goodbye BiH, welcome RS-exit’

Dodik je na sjednici Narodne skupštine najavio kako bi ukoliko u roku od dva mjeseca ne bude dogovora o novom zakonu u parlamentu BiH trebalo poduzeti korake koji bi RS poveli ka samostalnosti.

“Goodbye BiH, welcome RS-exit”, parola je koju je zastupnicima ponudio Dodik kao politički moto svog budućeg djelovanja no njegov je istup naišao na brojne kritike oporbenih zastupnika koji su ga optuživali kako zapravo ne zna što će učiniti nakon dva mjeseca te da nudi “suluda rješenja” kada govori o otcjepljenju RS.

“Kako vi mislite provesti odluku o osamostaljenu RS? Tko će nas uopće priznati?”, postavio je pitanje zastupnik oporbene Srpske demokratske stranke (SDS) Nebojša Vukanović poznat po oštrim kritikama na račun Dodikova režima.

KRIZA U BIH SVE OPASNIJA; Šef parlamenta odgovara Dodiku: ‘Poruka je jasna – nema i neće biti bilo kakvog popuštanja ili dijaloga’

Dodik: ‘Ne predlažem nikakve luđačke stvari nego one koje su realne’

Oporbeni su zastupnici izračunali kako je Dodik do sada najmanje trideset puta najavljivao razne referendume najavljujući različite političke projekte od osporavanja Suda i Tužiteljstva BiH do otcjepljenje RS a ništa od tih prijetnji nije ostvario.

Vukanović je stoga pozvao Dodika da ukoliko ima hrabrosti postupi kao bivši katalonski lider Carles Puigdemont te žrtvuje svoj položaj za ono što smatra najvrjednijim političkim ciljem. Dodik na to nije odgovorio nego je inzistirao da se rasprava u parlamentu skrati a zastupnicima iz svoje stranke je naložio da uopće ne diskutiraju dok je kritičarima iz oporbe poručio kako nije nikakav luđak nego realni političar.

“Ne predlažem nikakve luđačke stvari nego one koje su realne a to se može vidjeti po onome kako danas rade Škotska, Katalonija”, kazao je Dodik.

Povratak na Net.hr