JOŠ NIJE DOSEGNUT VRHUNAC

SLOVENIJA PRODUŽILA RIGOROZNE MJERE: Učenici na jesenskim praznicima; ‘Projekcije, na žalost, govore da će broj oboljelih još rasti’

Slovenija ostaje ‘zaključana’ i idući tjedan: ‘Projekcije, na žalost, govore da će broj oboljelih još rasti’

Rigorozne mjere zaustavljanja društvenog života u Sloveniji ostaju na snazi i idući tjedan, odlučila je na noćnoj sjednici s četvrtka na petak vlada Janeza Janše jer epidemiolozi ocjenjuju da drugi val epidemije Covida-19 još nije dosegnuo vrhunac. “Projekcije na žalost govore da će broj oboljelih još rasti, zato se mjere produljuju za još tjedan dana”, poručio je premijer Janša preko Twittera nakon sastanka vlade s epidemiolozima.

Trend rasta širenja virusa i broja hospitaliziranih mogao bi se preokrenuti za sedam do deset dana kad će se mjere ponovo razmatrati, rekao je premijer. “Ako svojim ponašanjem podržimo napore zdravstvenih djelatnika, onda za sedam do deset dana možemo očekivati olakšanje mjera”, naveo je premijer Slovenije.

ZABRINJAVAJUĆA SITUACIJA KOD NAŠIH SUSJEDA: Imaju čak 2488 novozaraženih; Virus nosi svaki 29. stanovnik Slovenije!

Jesenski praznici za učenike

U skladu s time vlada je odlučila da učenici i studenti i idućeg tjedna ostanu kod kuće, što će se računati kao jesenski praznici, pa neće biti niti online nastave. Vrtići će biti djelomice otvoreni, za zaposlene koji rade u važnim službama poput zaposlenih u zdravstvu, vatrogastvu, civilnoj zaštiti i policiji.

Na snazi ostaju i druge mjere te ograničenja uvedeni u zadnje vrijeme zbog eksponencijalnog rasta zaraza. Tako u Sloveniji ostaje na snazi zabrana kretanja u skupinama iznad šest osoba, policijski sat u noćnim satima te zabrana izlaska iz općina stalnog prebivališta, osim izuzetaka kao što su odlazak na posao i slične obveze, što će policijske kontrole provjeravati uvidom u dokumente kojima se to dokazuje.

IMAJU POLICIJSKI SAT I PRAKTIČKI SU U LOCKDOWNU, ALI I DALJE RUŠE REKORDE U ZARAZI: Svaki treći testirani je pozitivan

Rekordne brojke

Ovaj tjedan u Sloveniji su zabilježeni rekordni rezultati u broju inficiranih i novooboljelih, a zdravstvene vlasti i vladu posebno zabrinjavaju ograničeni kapaciteti za liječenje Covida-19 jer je sve više hospitaliziranih i onih koji trebaju intenzivno liječenje.

Prema jučerašnjim zadnjim rezultatima na intenzivnim odjelima je 109 teško oboljelih pa se otvaraju novi intenzivni odjeli unatoč nedostatku potrebnog kadra, a broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom već je premašio 20.000.

Po zadnjim podacima ministarstva zdravstva, četrnaestodnevna incidencija epidemije, odnosno broj potvrđeno zaraženih na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana u četvrtak je iznosio čak 955, što Sloveniju stavlja među države u Europi najteže pogođene novim valom pandemije.

Nove podatke o broju oboljelih i stanju u bolnicama vlada će objaviti nešto poslije u petak na konferenciji za novinare.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr