Od ponoći

BALKANSKA IZBJEGLIČKA RUTA ZATVORENA: Slovenija provodi novi režim, Srbija ne želi biti sabirni centar

Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije priopćilo je da se od ponoći praktički zatvara balkanska ruta budući da Slovenija počinje primjenjivati novi režim ulaska migranata u Schengensku zonu.

MUP Hrvatske poslao je obavijest Srbiji kako će Slovenija od ponoći početi primjenjivati novi režim te da neće primati migrante bez važećih viza i putovnica.

“Imajući u vidu novi režim koji je primijenila članica Europske unije, Srbija ne može dozvoliti da postane sabirni centar za izbjeglice tako da će sve mjere usuglašavati s Europskom unijom i recipročno ih primjenjivati na svojim južnim i istočnim granicama, prema Makedoniji i Bugarskoj”, stoji u priopćenju MUP-a, javlja B92.

NAPETI SUMMIT U BRUXELLESU: ‘Neregularni tok migranata duž zapadnog Balkana je okončan’

Cerar: “Summit je poslao jasnu poruku da ova ruta više ne postoji”

AP navodi kako ove mjere znače da tisuće migranata koje se nalaze na granici Grčke i Makedonije neće moći nastaviti putovanje prema Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji.

Slovenski premijer Miro Cerar kazao je ranije u utorak kako je summit EU poslao “vrlo jasnu poruku svim krijumčarima i neregularnim migrantima da ova ruta više ne postoji, da je zatvorena”.

Cerar je također kazao kako će “danas ili sutra” Slovenija početi puštati samo one migrante koji posjeduju potrebne dokumente s kojima mogu ući u Schengen.

Povratak na Net.hr