banner

DRAMATIČNO OBRAĆANJE

SLOVENIJA IDE U NOVI STROGI LOCKDOWN, ZATVARA SE PUNO TOGA: ‘Sjetimo se samo režima kakav smo imali na proljeće’

Janez Janša najavio dvojtjednu karantenu u Slovenijie: ‘Sjetimo se samo režima kakav je bio na snazi na proljeće’

Nakon što je danas zabilježen rekordni broja novozaraženih koronavirusom, slovenski premijer Janez Janša je u obraćanju javnosti najavio dvotjednu karantenu. To znači da se zatvaraju ugostiteljski objekti, hoteli, dječji vrtići, trgovački centri, trgovine koje ne prodaju osnovne potrepštine, uz neke izuzetke studentski domovi, kozmetički i frizerski saloni. a javni prijevoz putnika prometovat će samo s trećinom kapaciteta, javlja 24ur.

“Sjetimo se samo režima kakav je bio na snazi na proljeće. Ograničenja koja uvodimo bit će slična onima koja su bila na snazi u to vrijeme”, rekao je Janša. Pozvao je tvrtke da omoguće rad od kuće za što je više djelatnika moguće. Ove mjere trebale bi stupiti na snagu sljedeći tjedan, javlja 24ur.

IDE LI SLOVENIJA U ‘POTPUNI LOCKDOWN’? Službeno danas imaju čak 1663 nova slučaja zaraze, što je novi crni rekord

Policijski sat

Podsjetimo, u utorak navečer u Sloveniji je na snagu stupio i policijski sat koji kretanje vani bez opravdanog razloga zabranjuje od 21 sat do 6 sati ujutro. U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1663 novozaraženih koronavirusom, što je novi rekord dnevnih infekcija nakon 1503, koliko ih je bilo dan ranije, prema službenim podacima koje je danas objavilo ministarstvo zdravstva.

Broj potvrđenih slučajeva infekcije od početka epidemije povećao se tako na 17.646, a aktivno je 10.136 zaraza. Incidencija zaraza, koja pokazuje koliko je zaraženih na sto tisuća stanovnika u 14 dana, povećala se na 484. U bolnicama je 357 ljudi, od čega 62 na intenzivnim odjelima, dok je sa još sedam umrlih broj preminulih od posljedica Covida-19 povećan na 207.

Ministar zdravstva Tomaž Gantar i voditeljica stručnog tima za Covid-19 Bojana Beović izjavili su sinoć za elektroničke medije da je medicinska struka još prošlog tjedna vladi preporučila “privremeni potpuni lockdown” koji bi bio na snazi dok se stanje epidemije ne smiri, a uključivao bi i zatvaranje trgovačkih centara te hotela, no vlada za sada želi one mjere kojima će balansirati između održavanja gospodarske aktivnosti i javnog života, a da se širenje virusa ograniči discipliniranim ponašanjem građana.

Unatoč mišljenjima da zdravstveni sustav već za koji tjedan može doživjeti slom zbog velikog broja hospitalizacija, ministar zdravstva Tomaž Gantar kazao je da vjeruje kako Sloveniji, koja raspolaže sa 7500 postelja u bolnicama, ne bi bio problem da desetinu tih kapaciteta rezervira za covid bolesnike i da je stanje što se tiče zdravstva još pod kontrolom.

HRVATSKA I SLOVENIJA NESLAVNI REKORDERI EUROPSKE UNIJE: Njemački list tvrdi da se virus najbrže širi kod nas i kod naših susjeda

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr