NE ODUSTAJU

SLOVENCI INZISTIRAJU NA IMPLEMENTACIJI PRESUDE O ARBITRAŽI: ‘Bio bi to značajan signal za cijelu regiju’

Državni tajnik u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova Iztok Mirošič sastao se u Berlinu s visokim dužnosnicima njemačke vlade te im među ostalim prenio stajalište Slovenije prema presudi arbitražnog suda o granici s Hrvatskom.

Slovenija inzistira na implementaciji presude, kazao je Mirošič za ljubljansko “Delo” od četvrtka, dodavši da je to prenio državnom tajniku u njemačkom ministarstvu vanjskih poslova Michaelu Rothu i vanjskopolitičkom savjetniku kancelarke Angele Merkel, s kojima je jučer razgovarao u Berlinu o bilateralnim i europskim temama, zapadnom Balkanu, migracijskoj krizi i drugim pitanjima.

KRONOLOGIJA KONTAMINIRANOG PROCESA: Ovo su ključni događaji oko Sporazuma o arbitraži Slovenije i Hrvatske

ODLUKA ARBITRAŽNOG SUDA U DEN HAAGU: Slovenija dobila tri četvrtine Piranskog zaljeva i izlaz na otvoreno more! Evo kako izgleda granica

Prema riječima slovenskog diplomata, odnos Hrvatske prema arbitražnoj presudi mogao bi utjecati i na Berlinski proces o zapadnom Balkanu. Toga je, kako je dodao, svjesna i Njemačka, a pomalo je iznenađena i rezignirana da Berlinski proces ne napreduje brže, kazao je Mirošič za vodeći slovenski list, dodavši da Njemačka cijeni ulogu Slovenije u regiji.

“U tom smislu je važna implementacija arbitražne presude jer bi to dalo signal da se dvije članice Europske unije ipak mogu sporazumjeti. Implementacija bi bila značajan signal za cijelu regiju”, kazao je Mirošič.

Slovenija želi sudjelovati u raspravama o budućnosti Europske unije, o njenoj budućoj strukturi i djelovanju, u čemu će središnju ulogu imati Njemačka, ocijenio je Mirošič.

Dodao je kako su dobro poznata njemačka stajališta o poštovanju financijskih pravila i reformama koje trebaju provesti države koje to još nisu učinile.

Povratak na Net.hr