Tragedija

SLIKA KOJA JE OBIŠLA SVIJET: Trogodišnji dječak utopio se zajedno s bratom i majkom

Trogodišnji dječak čije je tijelo izbacilo more na turskim obalama, trebao je pobjeći od rata u Kanadu. Cijela se obitelj utopila osim oca koji se sada želi vratiti u Kobane kako bi ih pokopao. Riječ je o dječaku imena Aylan, a njegova slika gdje leži licem dolje na pješčanoj plaži obišla je svijet. Njegov stariji brat, petogodišnji Galip također se utopio, kao i majka Rehan (35).

Novinari koji su kasnije pričali sa obitelji doznali su da je obitelj ranije zatražila vizu za Kanadu no ona je odbijena. Očeva sestra Teema, frizerka koja je preselila u Vancouver prije 20 godina, rekla je da su otac i majka te  dva dječaka trebala doći u Kanadu na temelju  G5 vize koju sponzorira privatna osoba, no ministarstvo imigracije je to odbilo u lipnju uz obrazloženje da je riječ o složenom procesu prijave kad su u pitanju izbjeglice iz Turske, piše news.nationalpost.com.

Kanada i Turska već tradicionalno blokiraju

Obitelj Kurdi imala je dva problema: kao ostale kurdske izbjeglice iz Sirije u Turskoj, UN ih nije registrirao kao izbjeglice, a Turska vlada im nije dala izlazne vize.

“Pokušala sam ih sponzorirati. Prijatelji su mi pomogli za depozit u banci ali nismo ih mogli izvući. Zato su otišli na brod. Čak sam im plaćala smještaj u Turskoj. Sramotan je smještaj Sirijaca tamo”, kaže Teema.

Kanada i Turska već tradicionalno blokiraju Sirijcima mogućnost preseljenja u Kanadu. Nije neobično da se Kurdima u Siriji ne odobri izdavanje putovnica te da imaju problem registriranja statusa izbjeglice u UN-u. Turci pak odbijaju izdati izlazne vize neregistriranim izbjeglicama koje nemaju odgovarajuću  putovnicu, news.nationalpost.com.

Nisu imali pojaseve

Prema pisanju Daily Maila, ta sirijska obitelj Kurdi krenuli su prema Europi u pretrpanom brodu. Njihov brod se prevrnuo usred noći blizu otoka Kos u Grčkoj.

Samo je otac Abdullah preživio. “Samo je uspio reći da su mu žena i dječaci mrtvi“, rekla je Teema. Dječaci nisu imali pojaseve i nisu imali šanse preživjeti struje. Iz istog broda još je troje djece poginulo, javljaju mediji.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr