MOŽE I BEZ RECEPTA

SLETIŠ I ODMAH POLETIŠ: Jamajka namjerava instalirati automate za prodaju marihuane na svim aerodromima

Umjesto slijetanja i raspitivanja kod domaćina gdje se može ‘nešto srediti’, marihuana na Jamajci uskoro će se moći nabaviti na kioscima i prodajnim aparatima koji će biti postavljeni čak i na aerodromima.

Vlada Jamajke razmatra prijedlog da uvede kioske i automate na aerodromima, na kojima bi se mogla kupiti marihuana, s obzirom da je posjedovanje oko 60 grama marihuane prošle godine izglasano legalnim.

Sada je prijedlog koji se gledao preko koje kanabisa Licensing Authority će omogućiti turistički dobiti 2 unce iz kiosku prije nego što su čak i provjeriti u svoj hotel.

“Ideja je da ako izlazite iz zračne luke, tamo imate kiosk na kojem se možete poslužiti. Tako zapravo bilo tko tko prolazi kroz carinsku kontrolu može otići na šalter, registrirati se i dobiti dopuštenje”, objasnio je Hyacinth Lightbourne, šef Ureda za licenciranje kanabisa za jamajkanski list The Gleaner.

Delano Seiveright, član istog tijela, tvrdi da ovi automati za prodaju mou značajno povećati prihode vlade Jamajke.

CLA ukazuje na Colorado i Kanadu kao vrlo uspješne primjere gdje marihuana generira velike porezne prihode.

Milijarda dolara prometa

“U Coloradu su prošle godine, iako rekreativno i u medicinske svrhe, prodali marihuane u vrijednsoti od oko milijardu dolara te su od toga ubrali 135 milijuna dolara poreza u državi koja ima samo malo više od pet milijuna stanovnika”, kaže Delano Seiveright.

“Kanadsko tržište za medicinsku marihuanu, zbog sustava zdravstvene zaštite, donijelo je 100 milijuna dolara. A kod njih su došli do izračuna da bi, ako potpuno otvore tržište, zaradili 5 milijardi dolara, dok bi SAD već prošle godine imao tržište od 5,4 milijardi, a ove 6,7 milijardi dolara. Lako vidite kakav je to potencijal”, kaže Seiveright.

Predsjednik Lightbourne kaže da je već poznato da turisti dolaze u zemlju tražeći jamajkansku ganju, a vjeruje i da bi vlada, ali i država mogli imati koristi od ove atrakcije.

Prema ovom prijedlogu, vlada može imati potpunu kontrolu i jedina regulirati ditribuciju marihuane. CLA je, kako se čini, na pravom putu i tvrde da će trebati nekoliko tjedana prije nego izrade odgovarajuči zakonski prijedlog.

Automati u zračnim lukama

CLA je u potrazi za brzim zakonskim rješenjima kako bi se spriječile bilo kakve pravne rupe na tržištu kanabisa, koje je u velikom usponu.

Prije odlaska u jedan od tih kioska, trebat ćete do šaltera pribaviti dozvolu koja vam mogućuje prijenos vašeg liječničkog recepta, a ta će dozvola pokrivati i vaše potrebe ako ste obični turist u potrazi za užitkom.

Na koiscima će uvijek biti medicinski osposobljenih djelatnika pa je to puno sigurnije nego nabavljati travu koju je uzgojio i prodaje neki kriminalac. Iako su kiosci namijenjeni uglavnom bolesnicima koji su već negdje drugdje dobili recept, oni žele do marihuane bez recepta će se moći tako i izjasniti.

Lightbourne dodaje da bi to “izjašnjavanje” omogućilo turistima da legalno nose 60 grama (2 unce) za vrijeme svog boravka na Jamajci.

Napominju kako taj potez, koji bi turistima bez recepta omogućio da kupe tu količinu marihuane, drastično povećava potencijal za još veće prihode.

Dakle, ako ste uskoro planirali putovanje na ovaj otok iz napušilačkih poriva, preporučujemo da pričekate do postavljanja kioska i instalacije prodajnih aparata kako biste brzo pojačali svoje iskustvo odmah po slijetanju.

Sličan automat za prodaju kanabisa:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr