SAVEZNICI S ISTOKA

‘SLAVENSKO BRATSTVO 2016.’: Stotine ruskih i srpskih vojnika započelo zajedničke manevre

Više od 670 pripadnika vojski Rusije, Bjelorusije i Srbije sudjeluje u vježbi “Slavensko bratstvo 2016.” koja je danas počela na aerodromima i poligonima u Srbiji i traje do 14. studenoga.

Protuteroristička vježba

U protuterorističkoj vježbi sudjeluje 212 pripadnika ruske, 56 bjeloruske i 450 pripadnika srbijanske vojske. “Slavensko bratstvo 2016.” jedna je od ukupno 26 međunarodnih vježbi vojske Srbije ove godine, rekao je vojni glasnogovornik, kapetan korvete Jovan Krivokapić.

Vojnici će prikazati padobranski i helikopterski desant, desantiranje borbenih oklopnih vozila, osiguranje desantnog prostora, marš, napad na terorističku bazu, izviđanje pobunjeničkih položaja uporabom bespilotnih letjelica, topničku pripremu napada i zračnu vatrenu podršku napadu te sanitetsku evakuaciju.

SERBIA-RUSSIA-MILITARY

Vježbe u dva dijela

Manevri su podijeljeni na dva dijela – na poligonima od 3. do 6. studenoga i od 7. do 9. studenoga na poligonima i vojnim aerodromima.

Prva zajednička rusko-srpska vježba “Srem 2014.” održana je prije dvije godine na poligonu Nikinci kod Rume kada su uvježbavane protuterorističke operacije.

Do 2012. gotovo da nije bilo vojne suradnje Srbije i Ruske Federacije, a od 2012. održano je nekoliko zajedničkih vježbi s ruskom vojskom.

SERBIA-RUSSIA-MILITARY

Radiotelevizija Srbije navodi da su 2015. godine održane 24 vježbe sa stranim partnerima od kojih samo dvije s ruskom vojskom, a 22 sa zapadnim partnerima.

Od početka ove godine realizirano je 116 aktivnosti vojne suradnje s NATO-om, a samo sa Sjedinjenim Američkim Državama 90, navela je RTS.

Povratak na Net.hr