POSLJEDICE BREXITA

ŠKOTI PONOVNO IZLAZE NA BIRALIŠTA: Premijerka Sturgeon potvrdila novi referendum o neovisnosti!

Od Therese May se očekuje da već sutra službeno pokrene istupanje iz EU-a aktiviranjem članka 50. Lisabonskog ugovora. Budući da su Škoti na prošlogodišnjem referendumu, za razliku od ostatka Velike Britanije glasovali za ostanak u EU-u, očekivano je da će svoje mjesto u Uniji tražiti izvan Ujedinjenog Kraljevstva.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon danas je najavila novi referendum o neovisnosti svoje zemlje od Ujedinjenog Kraljevstva. Ovaj potez nipošto nije neočekivan, s obzirom na to da su se Škoti na prošlom referendumu uvelike izjasnili za ostanak u Britaniji iz razloga kako ne bi izgubili članstvo u Europskoj uniji. Budući da je Ujedinjeno Kraljevstvo na putu istupanja iz Unije, Škotska više nema što izgubiti.

Već sutra se aktivira članak 50?

Kako stvari za sada stoje, britanski parlamentarci u ovim se trenucima spremaju dati premijerki Theresi May mandat za pokretanje članka 50. Lisabonskog ugovora čime bi i službeno trebao započeti proces njihova istupanja iz zajednice 28 zemalja.

Nicola Sturgeon kritizirala je Westminster rekavši kako se britanska vlada nije pomaknula ni centimetra u smjeru kompromisa i dogovora sa škotskom vladom po pitanju Brexita. ‘Ako se Škotsku može ignorirati u ovako važnoj tematici kao što je EU i jedinstveno tržište, onda je za očekivati i da će se naš glas ignorirati bilo kada i u bilo kojem pitanju’, rekla je Sturgeon.

Kada održati novi referendum?

Premijerka je rekla kako bi se novi referendum trebao održati između jeseni 2018. i proljeća 2019. godine prije nego što bude prekasno, ali nakon što budu poznati uvjeti Brexita. ‘Opcija u kojoj ne bi bilo nikakve promjene više nije moguća, ali dat ćemo ljudima mogućnost da izaberu promjenu koju žele’, dodala je premijerka.

Na referendumu o izlasku iz EU-a održanom prošlog lipnja, čak 62 posto Škota je glasovalo za ostanak. Theresa May je, među ostalim, najavila i kako će Ujedinjeno Kraljevstvo izvući iz jedinstvenog tržišta što je neprihvatljivo za njezinu škotsku kolegicu.

Povratak na Net.hr