SUKOB ZBOG KARIKATURA

SKANDALOZNA OBJAVA BIVŠEG PREMIJERA MALEZIJE: ‘Muslimani imaju pravo ubiti milijune Francuza zbog masakra iz prošlosti’

No uglavnom se muslimani nisu vodili zakonom ‘oko za oko’. Muslimani to ne čine. Ne bi trebali ni Francuzi”, dodao je Mahathir

Bivši malezijski premijer Mahathir Mohamad u četvrtak je rekao da muslimani imaju pravo “ubiti milijun Francuza za masakre iz prošlosti”, no nije odobrio ubojstvo francuskog nastavnika zbog pokazivanja karikatura proroka Muhameda.

Mahathir (95), ugledni čelnik muslimanskoga svijeta, u svome je blogu rekao da vjeruje u slobodu izražavanja, no da ona ne bi trebala biti korištena za vrijeđanje drugih.

“Muslimani imaju pravo biti bijesni i ubiti milijune Francuza za masakre iz prošlosti. No uglavnom se muslimani nisu vodili zakonom ‘oko za oko’. Muslimani to ne čine. Ne bi trebali ni Francuzi”, rekao je Mahathir koji je poruku objavio i na Twitteru.

POMAHNITALI NAPADAČ UBIO TROJE LJUDI U NICI, ŽENI ODRUBIO GLAVU: ‘Nasrnuo je na njih u crkvi ili u njenoj blizini, uhitili smo ga’

‘Muslimani imaju pravo kazniti Francuze’

“S obzirom na to da ste okrivili sve muslimane i islamsku religiju za ono što je učinila jedna bijesna osoba, muslimani imaju pravo kazniti Francuze”, rekao je.  Twitter je ocijenio da njegov post krši pravila o veličanju nasilja, no zaključeno je da je u interesu javnosti da post ostane na mreži.

Nekoliko zemalja s dominantno muslimanskim stanovništvom kritiziralo je izjave francuskih dužnosnika, uključujući i onu predsjednika Emmanuela Macrona koji je stao uz objavu karikatura proroka Muhameda u francuskim školama. Muslimani karikature doživljavaju kao blasfemiju.

Sukob se rasplamsao nakon što je francuskog nastavnika koji je svojim učenicima pokazivao satiričke karikature proroka Muhameda tijekom sata građanskog odgoja na ulici dekapitirao napadač čečenskog porijekla. Francuski dužnosnici rekli su da je ubojstvo bilo napad na ključnu francusku vrijednost, slobodu izražavanja te su branili pravo na objavu karikatura. Macron je također rekao da će udvostručiti napore kako bi se spriječilo da konzervativna islamska uvjerenja ugroze francuske vrijednosti.

FRANCUSKA ODAJE POČAST UBIJENOM PROFESORU: Posthumno mu dodijeljuju najviše državno odlikovanje

Povratak na Net.hr