SKANDAL U SLOVENIJI Policija istrazuje 40 slucajeva sumnjivih smrti

Strucna interna kontrola u najuglednijoj slovenskoj medicinskoj ustanovi ukazala je na najmanje dva slucaja sumnjive smrti pacijenata za koje je bio zaduzen lijecnik otpusten zbog sumnji da je izveo eutanaziju, a policija istrazuje jos 40-ak slucajeva umrlih pod cije se smrtovnice osumnjiceni potpisao.

Naveo je to u izvjescu parlamentarnom odbora za zdravstvo dr. Joze Balazic, koji je vodio povjerenstvo zaduzeno za interni nadzor tog slucaja u ljubljanskom Sveucilisnom klinickom centru (UKC). Nakon sumnji da je jednom svom neizljecivo bolesnom 83-godisnjem pacijentu krajem prosle godine skratio zivot infuzijom kalija i morfija, osumnjiceni doktor Ivan Radan odmah je otpusten.

Lijecnicka komora izrekla mu je javnu opomenu, ali mu za sada nije oduzeta licenca za rad. Lijecnik je optuzbe da je izveo eutanaziju negirao, rekavsi da je samo “inscenirao” provokaciju sa smrtonosnom infuzijom, kako bi upozorio na velike probleme na svom odjelu. Interna kontrola na njegovu odjelu pokazala je, medutim, da je u slucaju 83-godisnjaka vjerojatno doista izvedena eutanazija mjesavinom kalija i morfija, ali materijalnih dokaza za to nema jer nije nije obavljena obdukcija tijela koje je kremirano, potvrdili su u UKC-u. Direktor te ustanove Sergej Hojker izjavio je da su kontrolom dosli do jos jednog slucaja “sumnjive smrti” Radanova pacijenta iz sredine prosle godine te da nastavljaju s istragom.

Povratak na Net.hr