IZRABLJUJU NAJMLAĐE

SKANDAL U FERRERU: Djeca za 22 centa po satu izrađuju igračke za Kinder jaja!

Djeca u Rumunjskoj, od kojih neka nemaju više od šest godina, izrađuju igračke za Kinder jaja. Satnica im iznosi 25 centi.

Siromašne obitelji rade po 13 sati na dan slažući plastična iznenađenja koja dolaze u Kinder jajima, piše britanski The Sun. Za svakih tisuću jaja koje obitelj sastavi, dobivaju 20 rumunjskih leva, što je 4,5 eura. Proizvodi se zatim šalju u tvornicu u Carei, na sjeverozapadu zemlje, i prodaju za 0,9 eura.

Kinder jaja inače proizvodi ugledni Ferrero.

Zarađuju posrednici

‘Kad bi šefovi iz Ferrera saznali što se događa u Rumunjskoj, dobili bi infarkt. Ferrero ne dobiva ono što plaća, a posrednici negdje sigurno brutalno zarađuju na grbači onih koje tretiraju kao robove’, rekao je zviždač za Sun.

Obitelj Jurj jedna je od uključenih u proizvodni proces. Na plastičnim igračkama rade 41-godišnji otac Kristijan, 30-godišnja majka Timea, te dvoje djece – 11-godišnji Patric te 6-godišnja Hanna.

‘To je robovski rad’

‘To je robovski rad, ali što drugo možemo kad nemamo izbora. Kad vidite kako mi živimo ovdje, morate razumjeti zašto želimo doći u Ujedinjeno Kraljevstvo.’

Ove su obitelji u najamnom odnosu s tvrtkom Prolegis, koja je ugovorni izvođač za tvrtku Romexa SA.

Priopćenjem se oglasio i Ferrero, koji navodi kako je u njihovim tvornicama dječji rad zabranjen, da radnicima jamče minimalnu plaću te da su Romexa i Prolegis prošli strogu inspekciju prošle godine. Glasnogovornik Ferrera je obećao da će temeljito istražiti nove optužbe.

Povratak na Net.hr