DEDO TRAMPIĆ

SKANDAL U BiH: Partizanskog junaka nisu htjeli sahraniti pored žene: ‘Ne može, on je ateist!’

Islamska zajednica u BiH nije dopustila pokop na muslimanskom groblju posljednjeg nositelja partizanske spomenice u Doboju i sudionika zasjedanja ZAVNOBIH-a Dede Trampića, što je izazvalo osudu brojnih građana ovoga grada.

Umjesto na groblju u mjestu Humcima, gdje je pokopana njegova supruga Almasa, tijelo Dede Trampića ipak je sahranjeno na gradskom groblju Šušnjarima, jer su predstavnici Islamske zajednice odbili dati suglasnost za pokop osobe koja je bila ateist. Čak i unatoč činjenici što je godinama plaćao naknadu za grobno mjesto u groblju kojim upravlja Islamska zajednica.

Kćerka pokojnog Trampića istaknula je da je njihovom ocu zabranjeno da bude sahranjen pored supruge, na mjestu gdje je davno podigao spomenik i za sebe.

“Redovito je plaćao to mjesto po uvjetima ugovora koji je sklopio s pogrebnom organizacijom. Novčane uplate su primali, a sada uvjetuju pokop po vjerskim običajima za osobu koja nikada nije bila vjernik”, kazala je Milada Vojvodić.

Na komemoraciji u Doboju član Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata Bogdan Nikolić istaknuo je kako je pokojni Trampić, kao predsjednik skupštine općine, bio jedan od najzaslužnijih za razvoj Doboja te da nije zaslužio ovakav tretman.

Iz Islamske zajednice objasnili su da su dopustili ukop, ali prema islamskim propisima.

Povratak na Net.hr