NOVE NAPETOSTI

SJEVERNA KOREJA OPASNO DIŽE TENZIJE: ‘Amerika je objavila rat, imamo pravo srušiti njihove bombardere’

Sjeverna Koreja optužuje Sjedinjene Američke Države za proglašenje rata, zbog čega, tvrde, imaju pravo napasti i srušiti sve američke bombardere.

Sjevernokorejski ministar vanjskih poslova, Ri Yong Ho, optužio je SAD za proglašenje rata protiv njegove zemlje. Ri je novinarima u New Yorku rekao da Sjeverna Koreja ima pravo na protumjere koje uključuju i rušenje američkih ratnih bombardera, javlja BBC. 

Ministar vanjskih poslova dodao je kako to pravo zadržavaju kako to vrijedi i za američke bombardere koji se nalaze izvan sjevernokorejskog zračnog prostora.

‘Svijet mora zapamtiti da je Amerika prva proglasila rat’, rekao je.

“Otkad su Sjedinjene Države objavile rat našoj zemlji, naše je puno pravo da uzvratimo protumjerama, uključujući i obaranje američkih bombardera, čak i kad ne nadlijeću sjevernokorejski zračni prostor”, upozorio je.

Ri je to kazao novinarima prije odlaska iz New Yorka gdje je prošli tjedan sudjelovao u radu opće skupštine UN-a.

“U svjetlu Trumpove objave rata, sve će opcije biti na stolu vrhovnoga vodstva Demokratske Narodne Republike Koreje”, istaknuo je.

Američki bombarderi letjeli su u subotu vrlo blizu sjevernokorejske istočne obale kako bi demonstrirali vojne opcije koje imaju na raspolaganju u slučaju bilo kakve prijetnje.

Pentagon je istaknuo da je let obavljen u sjevernom dijelu demilitarizirane zone između Koreja u kojem još nijedan američki mlažnjak ili bombarder nije letio u ovom stoljeću.

Nova eskalacija u odnosima SAD-a i S.Koreje uslijedila je nekoliko dana nakon govora Donalda Trumpa pred Općom skupštinom UN-a, u kojemu je sjevernokorejskog čelnika nazvao “čovjekom raketom” u samoubilačkoj misiji, zaprijetivši da će tu zemlju u potpunosti uništiti. U četvrtak je naložio uvođenje novih sankcija Sjevernoj Koreji.

Samo nekoliko sati nakon informacije o pooštravanju sankcija, Kim Jong-Un je Trumpa nazvao “mentalno poremećenom osobom” koja će “skupo platiti prijetnje upućene njegovoj zemlji”.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr