HAKERSKI NAPAD

JE LI KIM JONG-UN NAREDIO JEDNU OD NAJVEĆIH PLJAČKI NA SVIJETU? Iz banke je ukradeno čak 80 milijuna dolara

Sjeverna Koreja mogla bi biti odgovorna, misle američki istražitelji, za krađu 81 milijuna dolara s računa koji je središnja banka Bangladeša posjedovala u podružnici američke središnje banke u New Yorku, piše Wall Street Journal.

Američko pravosuđe priprema optužnicu protiv kineskog posrednika koji je pomogao Sjevernoj Koreji da u računalnom napadu u veljači 2016. otuđi taj iznos, dodaje list pozivajući se na izvore bliske istrazi.

Planirali prebaciti još 850 milijuna dolara

Koristeći se međunarodnim sustavom financijskog poslovanja SWIFT, hakeri su uspjeli na svoj račun prenijeti 81 milijun dolara s računa koji je bangladeška središnja banka posjedovala u newyorškoj podružnici američke središnje banke (Fed).

Hakeri su zasuli Fed desetcima zahtjeva za virmane i planirali prebaciti još 850 milijuna, ali je banka zaustavila daljnje transakcije.

Novac je prebačen na račun na Filipinima i zatim je nestao, a dio je opran u kockarnicama. Već se u istraživanju tvrtke za informatičku sigurnost Symantec u svibnju 2016. spominjala moguća povezanost tog slučaja sa Sjevernom Korejom.

NE BI IM HTJELI BITI U KOŽI: U tijeku lov na prve pljačkaše banke u povijesti Sj. Koreje

“Ako se dokaže, znači da jedna država pljačka banke”

Štetni računalni program kojim su se koristili hakeri imao je sličnosti s programom korištenim u velikom napadu na Sony Pictures Entertainment krajem 2014., tvrdi se u tom istraživanju.

Kako prenosi Wall Street Journal, zamjenik ravnatelja američke obavještajne agencije NSA-e Rick Ledgett izjavio je u srijedu u Washingtonu da su ta dva cyber-napada možda povezana.

“Ako se ta povezanost dokaže, to znači da jedna država pljačka banke. To je ozbiljna stvar”, rekao je u utorak taj dužnosnik u raspravi u istraživačkom institutu u Aspenu.

SWIFT je prošlog tjedna isključio sjevernokorejske banke koje su još bile spojene na njegovu mrežu, dok raste zabrinutost međunarodne zajednice zbog raketnih pokusa Pyongyanga.

AMERIKANCI PRIJETE NOVIM KOREJSKIM RATOM: ‘Nemamo više strpljenja, vojna akcija protiv režima nije isključena!’

Povratak na Net.hr