Osude iz cijelog svijeta

SJEVERNA KOREJA DETONIRALA HIDROGENSKU BOMBU: Vijeće sigurnosti sazvalo izvanredni sastanak

Sjeverna Koreja je  objavila da je u srijedu ujutro provela uspješno testiranje hidrogenske bombe. Vijeće sigurnosti sazvalo je izvanredni sastanak iza zatvorenih vrata.

09:50 Reakcije iz svijeta su očekivano osuđujuće. Sjevernokorejsko testiranje termonuklearne naprave ocijenjeno je kao kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, ozbiljna prijetnja miru i sigurnosti, te se traži snažna reakcija. Reakcije možete pročitati ovdje: REAKCIJE SVIJETA JEDNOGLASNE: Detonacija hidrogenske bombe je neprihvatljiva, ozbiljna prijetnja.

09:22 Vijeće sigurnosti UN-a održat će hitan sastanak u srijedu ujutro u New Yorku vezano uz objavu Pjongjanga da je izveo novi nuklearni pokus, objavili su diplomati. Sastanak “su zatražili SAD i Japan” a održat će se u obliku konzultacija iza zatvorenih vrata “tijekom jutra” (po njujorškom vremenu) između 15 zemalja članica, naglasila je glasnogovornica američke misije pri UN-u Hagar Chemali.

SAD “nije zasad u mogućnosti potvrditi da je doista izveden pokus”, dodala je ona. Ističe međutim da Washington “osuđuje svako kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a i poziva ponovno Sj. Koreju da poštuje međunarodne obveze”.

Sj. Koreja je objavila da je u srijedu izvela prvi uspjeli pokus hidrogenskom bombom a to preuzimanje odgovornosti, ako se potvrdi, moglo bi još više zakomplicirati situaciju oko sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Pjongjang je triput testirao atomsku bombu A koja koristi jednu fiziju – 2006., 2009. i 2013., što mu je u više navrata priskrbilo niz sankcija UN-a.

Više o tome što je hidrogenska bomba možete pročitati ovdje: ŠTO JE HIDROGENSKA BOMBA? Evo što je, ako je istina, testirala Sjeverna Koreja

Kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti i prijetnja miru

08:59 Južna Koreja istražuje što je Sjeverna Koreja detonirala, a njezino je ministar obrane kazao da je teško povjerovati da je doista riječ o hidrogenskoj bombi. Više pročitajte ovdje: UZBUNA U JUŽNOJ KOREJI I JAPANU: “Teško je vjerovati da se doista radi o hidrogenskoj bombi”. “Sjevernokorejska provokacija je jasno kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti i ozbiljni izazov međunarodnom miru i sigurnosti”, kazao je zamjenik ministra vanjskih poslova Lim Sung Nam.

08:40 Kina je objavila da nije bila unaprijed obaviještena o sjevernokorejskom testiranju bombe. Više o tome pročitajte ovdje: EVAKUIRALI STANOVNIKE UZ GRANICU: Kina nije bila upozorena na testiranje sjevernokorejske bombe

08:10 Vijeće sigurnosti UN-a objavilo je da će održati izvanrednu sjednicu zbog Sjeverne Koreje. Održat će se danas poslijepodne po hrvatskom vremenu.

08:00 Vijest o uspješnom testiranju hidrogenske bombe sjevernokorejska televizija je objavila nekoliko sati nakon što su agencije za praćenje seizmičkih aktivnosti iz više zemalja detektirale potres magnitude 5,1 u blizini sjevernokorejskog kompleksa za ispititivanje nuklearnog oružja.

Sjeverna Koreja će nastaviti snažiti svoj nuklearni program kako bi se zaštitila od neprijateljskih politika Sjedinjenih Država, rečeno je u izjavi. Sjeverna Koreja je također poručila da je odgovorna nuklearna država i obećala da svoja nuklearna oružja neće koristiti ako se neće narušavati njen suverenitet te da svoju nuklearnu tehnologiju neće transferirati drugima.

KIM JONG-UN SE HVALI: Sjeverna Koreja ima hidrogensku bombu

Ovo je četvrto testiranje nuklearnog oružja u Sjevernoj Koreji koja se nalazi pod sankcijama SAD-a i UN-a zbog njenih programa razvoja nuklearnog oružja i raketnih sustava.

“Moćna država”

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un prošlog je mjeseca naznačio da je njegova zemlja, koja posjeduje nuklearno oružje, proizvela hidrogensku bombu. Sjeverna Koreja je već otprije “moćna država s nuklearnim oružjem koja je spremna aktivirati atomsku i hidrogensku bombu u pouzdanoj obrani svog suvereniteta”, rekao je Kim Jong-un u prigodi inspekcijskog obilaska vojne baze.

Sjeverna Koreja je triput ispitala atomsku bombu koja koristi proces nuklearne fisije, 2006., 2009. i 2013. Zbog tih pokusa je više puta zaradila međunarodne sankcije. Hidrogenska bomba koristi se fuzijom i proizvodi puno jaču eksploziju, te bi uspješno hidrogenske bombe predtsvaljalo velik napredak u njezinu vojnom nuklearnom programu.

OVO NISTE ZNALI: I Sjeverna Koreja proizvodi automobile, pogledajte kakve

Zabilježen potres

Više centara za praćenje seizmičkih aktivnosti u srijedu je zabilježilo potres u blizini sjevernokorejskog kompleksa za ispitivanja nuklearnog oružja, izvijestile su agencije navodeći kako se pretpostavlja da je potres vjerojatno izazvan ljudskim djelovanjem.

Geološka služba SAD-a izvijestila je da je u srijedu zabilježila potres magnitude 5,1. Južna Koreja  je objavila da se potres dogodio oko 50 kilometara od kompleksa Punggye-ri gdje je Sjeverna Koreja i ranije obavljala ispitivanja nuklearnog oružja, izvijestila je južnokorejska agencija Yonhap.

Kineska državna novinska agencija Xinhua je izvijestila da je u srijedu na području Sjeverne Koreje detektiran potres magnitude 4,9. Xinhua je, pozivajući se na kinesku agenciju za potrese, izvijestila da je potres zabilježen u srijedu u 9 i 30 ujutro po lokalnom vremenu, te da je moguće da je riječ o eksploziji.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr