SJAJNO OBJAŠNJENJE

SJAJAN GOVOR BBC-jevog NOVINARA: ‘Evo zašto bismo političare trebali poslati u svemir’

Astronauti koji su jednom bili u svemiru tvrde kako im se po povratku na Zemlju promijenila perspektiva o životu na našem planeut. Sve se naše granice čine manje bitnima jednom kad planet pogledate s visine od 400 kilometara.

Novinar BBC-ja Future, Richard Hollingham, objasnio je zašto bi i druge ljude morali slati u orbitu – umjetnike, glazbenike… čak i političare.

‘Nisu svi astronauti zanimljivi. Istina je da su briljantni znanstvenici, inženjeri i piloti, ali nisu toliko dobri u prenošenju toga kako je biti u svemiru.

Neki jesu, poput Rona Garana, Chrisa Hadfielda, Samanthe Cristoforetti, Rustyja Schweickarta iz Apollo ere. Ali čak i oni objasne kako je zaista gore, ali mi to ne shvaćamo. Ne možemo to zamisliti ako nismo tamo.

Svijet bez granica

Oni govore o ideji svijeta bez granica na Zemlji, kako ne možete vidjeti sukobe iz svemira. Ali ne prenose tu poruku kako treba. Kako bi bilo da umjesto njih šaljemo ljude koji to mogu ispravno činiti? Glazbenike, umjetnike, možda i svjetske vođe?

Zašto ne pošaljemo Donalda Trumpa i Vladimira Putina na Međunarodnu svemirsku postaju, da pogledaju cijelu Zemlju, da ju vide kao jedinstveni planet, kao jedan narod.

Pošaljite vođe Indije, Kine, Pakistana, Izraela, Europe… Pošaljite ih u svemir, oni će se vratiti – i to je pravi način za mijenjanje svijeta’, vjeruje Hollingham.

Povratak na Net.hr