PAKAO NA ZEMLJI

SITUACIJA SE MIJENJA IZ SATA U SAT: Vojska ih istjerala iz grada, ali ubrzo je Palmira opet pala u ruke džihadista

Izvješća o stanju u Palmiri mijenjaju se iz sata u sat dok se snage sirijskog režima i Islamska država (IS) žestoko bore za kontrolu nad tim drevnim sirijskim gradom i teško je reći u čijim se rukama trenutačno nalazi, javljaju u nedjelju svjetske novinske agencije.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) izvijestio je u nedjelju ujutro da su se džihadisti IS-a povukli iz Palmire, koju su u subotu ponovi bili zauzeli, nakon žestokih udara ruskog zrakoplovstva.

Ruske novinske agencije su javile da se više od 4000 militanata IS-a pregrupiralo i pokrenulo drugi napad kako bi ponovno pokušali osvojiti Palmiru koju brane sirijski vojnici.

ISIS NAKON SAMO PAR SATI ISTJERAN IZ DREVNOG GRADA! Siloviti ruski zračni udari natjerali džihadiste na brzo povlačenje

Vojska se povukla, džihadisti opet ušli

Poslijepodne je SOHR objavio da je IS ponovno zauzeo Palmiru nakon što su se sirijske oružane snage povukle iz tog pustinjskog grada na istoku zemlje.

“Usprkos zračnim udarima, IS je ponovno zauzeo cijelu Palmiru nakon što se sirijska vojska povukla južno od grada”, rekao je Rami Abdel Rahman, direktor SOHR-a čije je sjedište u Londonu, a prenijela je agencija AFP.

Novinska agencija Amak, koja je povezana s IS-om, također je izvijestila da su džihadisti ponovo preuzeli “potpunu kontrolu” nad gradom.

STRAVIČNI PRIZORI: Ulični okršaji još traju, ali Palmira je ponovo pala i džihadisti divljaju

Pustinjski biser razoren

Kakao navodi SOHR, u novi juriš džihadisti su krenuli ubrzo nakon što su se u zoru povukli iz Palmire poslije snažnih ruskih zračnih udara, samo nekoliko sati nakon što su ušli u taj drevni grad otkuda su istjerani prije devet mjeseci.

IS je zauzeo Palmiru, koja je na UNESCO-ovu popisu svjetske baštine, u svibnju 2015. a u ožujku ove godine je režim uz rusku pomoć oslobodio grad.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u nedjelju da su ruski borbeni zrakoplovi izveli 64 napada tijekom operacije istjerivanja IS-a sa strateških područja oko Palmire, pritom usmrtivši više od 300 ekstremista, prenio je Reuters.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr