Bore se posvuda

ŠIROM SVIJETA: Američke specijalne snage vode brojne ‘male ratove’

Američki predsjednik Barack Obama sve češće šalje Snage za posebne operacije da vode tzv. ‘male ratove’ po Bliskom istoku i Africi protiv ISIL-a i al Kaide na mjestima od strateške važnosti za Sjedinjene Države, prenosi CNN.

U svom prvom prekomorskom putovanju od kad je preuzeo zapovjedništvo američkih Posebnih operacija, general Raymond Thomas izjavio je nedavno svojoj bliskoistočnoj publici kako ‘kompleksno’ ni izbliza ne opisuje trenutačnu sigurnosnu situaciju. Zbog toga obamina administracija sve više koristi male timove Snaga za posebne operacije protiv raznih terorističkih uporišta.

POVLAČE SE U SIRIJI, ŠIRE SE U LIBIJI: Militanti Islamske države osvojili još jedan grad

General Thomas ranije je služio kao zapovjednik tajnovitog Zajedničkog zapovjedništva za posebne operacije (Joint Special Operations Command), koje se sastoji od mornaričkih SEAL-ova, Delta Forcea kopnene vojske i brojnih drugih tajnih specijalnih postrojbi.

“Pokušavamo identificirati mogućnosti širenja globalne prisutnosti (Posebnih operacija)”, izjavio je Thomas.

JORDAN-MILITARY-CONFERENCE
Zapovjednik američkih Posebnih operacija, general Raymond Thomas, izjavio je kako je situacija na terenu i više nego kompleksnaFoto: KHALIL MAZRAAWI/afp

Nije ponudio dodatne detalje, ali brojni su vojni časnici privatno primjetili kako je ISIL došao na vlast i počeo kontrolirati velike količine teritorija, te postao velika prijetnja, brže nego što su SAD mogle odgovoriti na to. Ne žele da se tako što ponovi.

To objašnjava zašto, iako se Sjedinjene Države i dalje najviše fokusiraju na Irak i Siriju, snage za Posebne operacije djeluju na spriječavanju ISIL-a i al Kaide da uspostave jača uporišta u zemljama poput Libije, Somalije i Jemena. Iako vojska službeno karakterizira te operacije kao “savjetovanje i pomaganje” lokalnim snagama u traženju meta, u stvarnosti postoje brojni primjeri kada su američke snage vršile direktne napade.

Somalija

Otprilike 50 pripadnika američkih oružanih snaga djeluju na neodređenim lokacijama u južnoj Somaliji savjetovanjem i pomaganjem snagama Somalije, Kenije i Ugande u borbi protiv al Šababa, lokalnih saveznika al Kaide.

Prošloga četvrtka trebali su navoditi zračne napade na militante al Šababa tijekom pomoganja snagama Ugande, kada se misija neočekivano pretvorila pravu direktnu bitku. Incident se dogodio zapadno od Mogadiša. Američke snage navodno nisu imale ozlijeđenih.

Zadnjih je godina al Šabab izvršio više napada i u Keniji protiv zapadnjačkih interesa, zbog čega su se Sjedinjene Države zabrinule kako bi mogao regrutirati dosta boraca u tome području i znatno povećati utjecaj al Kaide. Pentagon je u ožujku izjavio kako je izvršio veliki zračni napad na logor al Šababa u Somaliji, pri čemu je ubio nekih 150 boraca.

Zapadna Afrika

 

NIGERIA-UNREST-ISLAMISTS
U zapadnoj Africi najveća je prijetnja Boko Haram, koji otima djecu i pali čitava sela, posebno u Nigeriji i MalijuFoto: STRINGER/afp

Sjedinjene su Države poslale 300 pripadnika vojnog osoblja u Kamerun. Mnogi sudjeluju u operacijama dronova kako bi prikupljali obavještajne podatke i pomagale lokalnim snagama. dodatne se operacije s dronova vrše i iz Nigera.

Američki vojni predstavnik izjavio je kako glavnu zabrinutost predstavlja Boko Haram u Nigeriji, koji je javno obznanio svoju povezanost s ISIL-om. Amerikanci tvrde kako ISIL pokušava regrutirati borce iz područja zapadne Afrike.

Jemen

Pentagon otkriva malo detalja, ali nedavno je mali broj američkih vojnika otišao natrag u Jemen kako bi pomogao oružanim snagama Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata u borbi protiv lokalnih saveznika al Kaide.

ARGENTINA- IV SUMMIT OF AMERICAN LEADERS
Sjedinjene su Države prisiljene pomagati svojim saveznicima koji nisu uvijek najuspješniji u borbi protiv islamistaFoto: ANTONIO SCORZA/afp

Službeni američki izvori navode kako njihove snage samo osiguravaju obavještajnu pomoć i savjetovanje na terenu.

Libija

Manje snage američkih trupa povremeno odlaze u Libiju, tvrde neki američki službenici. Prije par mjeseci Pentagon je morao i službeno priznati prisutnost amerčkog osoblja u toj zemlji kada su se na internetu pojavile njihove fotografije. Pentagon je izjavio kako su se pokušavali spojiti s lokalnim snagama ali da su napustili Libiju na zahtijev lokalnih vlasti.

Trenutačno se američke snage pokušavaju spojiti s političkim i sigurnosnim vlastima u Libiji kako bi dobile viiše informacija tako da, ako bi se formirala nacionalna vlada, Sjedinjene Države budu spremne pružati dodatnu vojnu pomoć.

Pentagon je nedavnio priznao kako postoji ‘koncept operacija’ za Libiju koji uključuje nastavljanje zračnih napada na ISIL-ove mete kada god ih se uspije locirati.

Povratak na Net.hr