RATNI KAOS U SIRIJI

BITKA ZA MJESTO APOKALIPTIČNOG PROROČANSTVA: ‘Okršaj muslimana i nevjernika nagovijestit će Sudnji dan!’

Sirijski pobunjenici se uz pomoć Turske i međunarodne koalicije pod vodstvom SAD-a približavaju selu Dabik koje drži Islamska država, a koje predstavlja mjesto apokaliptičnog proročanstva ključnog za tu militantnu skupinu.

Pobunjeničke skupine Slobodne sirijske vojske (FSA) probijaju se prema jugu kroz teritorij Islamske države u sklopu operacije koja je uz podršku Turske započela 24. kolovoza, te kojom su u proteklim danima osvojena sela oko Dabika.

Vođa pobunjenika izjavio je kako planiraju osloboditi Dabik u sljedećih 48 sati, no upozorava da su militanti Islamske države minirali okolno područje, što je znak koliko im je važno to selo sjeveroistočno od Alepa.

“Ako se situacija nastavi po planu, za 48 sati ćemo biti u Dabiku”, rekao je Ahmed Osman, zapovjednik pobunjeničke skupine Sultan Murad.

No Islamska država je minirala okolno područje, ističe Osman, dodavši kako je u posljednjih 24 sata zbog mina i napada topništva poginulo 15 pobunjenika.

Iako ono ima malu stratešku važnost, militanti Islamske države vjeruju da je riječ o mjestu gdje će se održati završna bitka između muslimana i nevjernika koja će nagovijestiti Sudnji dan.

Skupina je po tom selu nazvala svoj časopis na engleskom jeziku, a u travnju i svibnju su poslali više od 800 boraca kako bi ga obranili od Sirijskih demokratskih snage koje su predvodili Kurdi, rekao je Sirijski opservatorij za ljudska prava u ponedjeljak.

U Washingtonu smatraju kako će osvajanje Dabika zadati težak udarac moralu militanata Islamske države uoči napada na irački Mosul i sirijsku Raku, najveće gradove koje drže džihadisti, objavili su službenici američke koalicije.

SIRIJA OPTUŽUJE: Turska šalje oružje teroristima s pošiljkama humanitarne pomoći

Povratak na Net.hr