ZAKON JE ZAKON

SIRIJAC PLANIRAO NAPADE U NJEMAČKOJ: Sudac ga osudio na dvije godine zatvora, ali nećete vjerovati zbog čega!

Hasan A. (38) nezaposleni izbjeglica iz Sirije, uhićen je na Silvestrovo prošle godine u Saarbrückenu, njemačkom gradu na granici s Francuskom, pod sumnjom da je planirao izvesti terorističke napade.

Sirijac je uhićen nakon što je policija presrela njegove poruke koje je razmjenjivao putem mobilne aplikacije s jednim zapovjednikom ISIS-a u sirijskom gradu Raki, objavio je tada, među ostalima, britanski Daily Express.

Tražio 180.000 eura da pripremi za napade

Izbjeglica je od Islamske države tražio da mu uplate 180.000 eura da bo on zauzvrat nabavio potrebnu opremu za izvođenje više bombaških napada u Njemačkoj. Bilo je to nekoliko dana nakon što je Tunižanin Anis Amri oteo kamion i zaletio se u gomilu na adventskom sajmu u Berlinu ubivši 12 i ozlijedivši 49 ljudi.

Hasan A. je završio u zatvoru s tim da istražitelji nisu našli čvtrste dokaze da je ovaj doista dobio novac i pripremao napade. No, još je zanimljiviji nastavak ove priče koji je uslijedio ovih dana.

Sud u Saarbrückenu osudio je prošloga tjedna Hasana A. na zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine, ali ne zbog pripremanja terorističkog napada, što mu je tužiiteljstvo stavilo na teret, već zbog – pokušaja pronevjere! Tu je informaciju potvrdila glasnogovornica Okružnog suda, piše International Business Time.

Nije raketirao nego reketirao ISIS

Držeći se slijepo i doslovno slova zakona, sudac je odbacio optužbu protiv Hasaana A. za pripremanje terorističkog napada, te ga optužio za pronevjeru. Time je, prakitčki, donio presudu u korist terorističke Islamske države.

Sudac je, naime, utvrdio kako nema dokaza da je Sirijac planirao napade niti da je imao suradnike za to, ali je ustvrdio je  davši lažnu ponudu ISIS-u samo želio iskamčiti novac. Optuženi se branio pred sudom tvrdeći da je samo želio doći do novca, a ne postati terorist. Naravno, tužiteljstvo je najavilo žalbu na ovu nesvakidašnju presudu.

Povratak na Net.hr