OZBILJNO UPOZORENJE

SIRIJA KAO OPASAN OKIDAČ: ‘Svima mora biti jasno da je izbijanje rata između Rusije i Amerike samo pitanje vremena’

Zamjenik turskog premijera Numan Kurtulmus upozorio je kako ovaj ‘posrednički rat’ kojeg vode Rusija i SAD na području Bliskog istoka signalizira mogući razvoj situacije između ove dvije sile prema onome čemu smo svjedočili za vrijeme Hladnog rata.

‘Po mnogočemu kompleksan petogodišnji građanski rat na tlu Sirije ima tendenciju postati širi regionalni rat’, kazao je zamjenik turskog premijera u intervjuu za turski javni informativni servis te dodao da u slučaju da se taj ‘posrednički rat’ nastavi ‘svima mora biti jasno da će Amerika i Rusija doći do točke početka pravog oružanog sukoba i da je izbijanje rata pitanje vremena’, kada će započeti rat u punom smislu, piše The Independent.

Zahladili odnose

Razgovori između Moskve i Washingtona prekinuti su 19. rujna, nakon bombardiranja UN-ovog konvoja za vrijeme trajanja sporazuma o prekidu vatre. Nakon tog incidenta, kao i zbog uloge Rusije u zračnim napadima sirijske vlade u gradu Alepu, zahladili su odnosi ne samo na relaciji Moskva – Washington već i oni između Rusije i nekih stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a.

RUSIJA ZAPRIJETILA VETOM: Ne žele prekid vatre u Alepu ni pod koju cijenu

Kurtulmus je u intervjuu sirijskog predsjednika Bašara al Assada nazvao ‘pijunom’ u ovom sukobu te dodao kako je za uspostavu trajnog mira potrebno ukloniti trenutnu političku strukturu Sirije.

U sukobe u susjednoj Siriji Turska se uključila krajem kolovoza kada je pokrenula niz vojih operacija protiv samoproglašene Islamske države i kurdskih militanata.

CHINA-G20-SUMMIT-PUTIN-OBAMA

Odnos Turske i Iraka

Također, sve je napetiji odnos između turske i iračke vlade zbog uloge turskih trupa u najavljenim američkim zračnim ofenzivama na grad Mosul, koji je drugi najveći grad u Iraku, a koji se nalazi pod opsadom. Ankara, koja ima veliku ulogu u opremanju i pomaganju Sunitskih boraca, izrazila je zabrinutost zbog činjenice da Bagdad računa na Šijite pri preuzimanju Mosula, sunitskog najvećeg grada.

DESECI MRTVIH, STOTINU RANJENIH: Amerikanci zbog napada na bolnice traže da Rusija i sirijska vlada odgovaraju za ratni zločin

Vlada u Iraku zatražila je da njihovi pripadnici odigraju središnju ulogu u tom preuzimanju, a da turski borci ostanu u svojim bazama tijekom operacija.

Erdogan upozorio na ‘krv i vatru’

U utorak je turski premijer Receep Tayyip Erdogan upozorio na ‘krvi i vatru’ po političkim linijama ukoliko se ova složena vojna operacija, pripremana mjesecima ne izvede prema planu.

Ishod operacije oslobođenja Mosula imat će značajan utjecaj na budućnost Iraka, kao i na slabljenje Islamske države u Iraku.

Zbog pitanja oko krize u Siriji, delegacije brojnih država širom svijeta sastaju se ovog tjedna u švicarskom gradu Lausanne, no na sastanku neće prisustvovati niti sirijska vlada niti opozicija.

Od početka oružanih sukoba na području Sirije poginulo je više od 400.000 ljudi, a više od 4 milijuna raseljeno je iz svojih domova.

TURKEY-ATTACKS

Povratak na Net.hr