'Djecu tuku kablovima i bičevima po genitalijama, čupaju im nokte, siluju ih…'

Opozicijske grupe u Siriji, koje podržava Zapad, regrutiraju djecu izbjeglica u susjednim zemljama, dok snage Vlade pritvaraju i muče djecu koja imaju veze s pobunjenicima, piše u službenom izvještaju UN-a.

U izvještaju se navodi da su tijekom tri godine rata vladine snage u velikoj mjeri bile odgovorne za teško nasilje nad djecom te za ogroman broj slučajeva zlostavljanja.

”Patnja koju su pretrpjela djeca u Siriji je neizreciva i neprihvatljiva”, piše u izvještaju Ban Ki-moona od 27. siječnja, koji je objavljen na internetu u utorak, a obuhvatio je razdoblje od 1. ožujka 2011. do 15. studenog 2013. godine.

Smatrali to svojom dužnosti

Kao razlog regrutiranja djece Ban Ki-moon vidi nedostatak obrazovanja ili mogućnosti za zaposlenje te pritisak vršnjaka, pa su tako mnogi dječaci u razgovorima izjavili da su smatrali svojom dužnosti da se pridruže opoziciji.

Vladine trupe i policija navodno su zastrašivali i otimali mlade muškarce, od kojih su neki bili mlađi i od 18 godina te ih tjerali da im se pridruže.

Ban Ki-moon je rekao da su Vladine snage odgovorne za uhićenja, proizvoljna pritvaranja, mučenja i torturu djece te korištenje djece za “živi štit”.

Brutalni i zastrašujući tretmani

U izveštaju se opisuje niz brutalnih, zastrašujućih i krajnje nehumanih tretmana kojima su djeca bila podvrgnuta poput batinanja metalnim kablovima, bičevima te drvenim i metalnim palicama, elektrošokovima, uključujući i genitalije, čupanja noktiju, seksualnog nasilja, silovanja, ”lažnim” pogubljenjima, opekotinama od cigareta, nedostatka sna, trpanja u tamnice i gledanja kako um muče obitelji.

Procjene UN-a govore da je više od 100.000 ljudi ubijeno u Siriji, od kojih je 10.000 djece.

Povratak na Net.hr