ZBOG HIPERINFLACIJE

‘SIR VRIJEDI VIŠE OD NOVČANICA’: U ovoj se zemlji novac više ne broji, već važe

Inflacija u Venezueli dosegnuti će ove godine 720 posto, a najveća novčanica bolivara trenutno vrijedi samo pet američkih centi na crnom tržištu.

Crnu ekonomsku situaciju u toj socijalističkoj državi Južne Amerike možda najbolje ocrtava podatak da pojedini trgovci više ne broje novac, već su počeli doslovno vagati njegovu težinu. Zbog te situacije građanima je novčanik postao nepotreban, a u trgovinu kreću s torbicama i ruksacima prepunima novčanica. Prema mišljenju ekonomskih analitičara, upravo takve scene s gradskih ulica signaliziraju postojanje hiperinflacije.

Globalni pad cijena nafte uzdrmao je venezualansku ekonomiju 2014. godine. Predsjednik Nicolas Maduro na gospodarsku krizu odgovorio je namještanjem službenog tečaja i naredbom bankama da tiskaju više gotovine, što je u konačnici dodatno devaluiralo valutu, dok su cijene dobara i dalje vrtoglavo rasle.

Građani svjedoče da prizori s ulica prijestolnice Caracasa podsjećaju na najkaotičnije prizore hiperinflacije u ovom stoljeću.

‘Sir vrijedi više od novčanica’

Vlasnik prodavaonice delikatesa u Caracasu, Humberto Gonzalez, kaže da koristi istu vagu prilikom vaganja sira i novčanica. “U ovom trenutku, čak mislim da sir vrijedi više”, rekao je Gonzales za Bloomberg.

Financijski konzultant Jesus Casique rekao je da Bloomberg da, iako vaganje novčanica nije sveprisutno, ono svakako ukazuje na financijsku krizu. No, službena vlada u Caracasu nikad ne objavljuje službene ekonomske brojke. “Narod uopće ne zna koliko je situacija loša”, kaže Casique.

Vlasnik kioska u jednoj od bogatijih četvrti Carasaca, kaže za Washington Post da je cijena kutije cigareta skočila sa 250 bolivara na 2.000 bolivara.

‘Osjećam se kao Escobar’

Vlasnik pekarnice u predgrađu Caracasa Bremmer Rodrigues kaže za Bloomberg da njegova obitelj više ne zna kuda će sa silnim vrećama novca. Svaki dan ljudi plaćaju sa stotinama tisuća bolivara koje zatim moraju skrivati po uredu, pakirati ih i odnositi u banku. Kaže da bi ga netko vrlo lako mogao zamijeniti za dilera. “Osjećam se kao Pablo Escobar”, kaže 25-godišnjak za Bloomberg.

Predsjednik Maduro za financijsku situaciju u zemlji krivi “ekonomski rat” kojeg su protiv njegove vlade pokrenuli oporbenjaci iz poslovnog svijeta, te Sjedinjene Američke Države. Ali ipak, kako bi pokazao da razumije težinu problema, nedavno je najavio veću denominaciju novčanica, koja se očekuje u siječnju.

Novčanice će navodno početi od 500 bolivara, a dosezati će 20.000 bolivara.

Povratak na Net.hr