ODLAZAK VELIKOG LIDERA

SHIMON PERES BIT ĆE POKOPAN U UTORAK: Na pogreb stižu Barack Obama i Francois Hollande

Bivši izraelski predsjednik Shimon Peres bit će pokopan u petak u 11 sati po lokalnom vremenu u Jeruzalemu na groblju na vrhu brda Herzl a pokopu će nazočiti američki predsjednik Barack Obama, francuski i njemački predsjednici Francois Hollande i Joachim Gauck te brojni drugi svjetski dužnosnici, objavilo je u srijedu izraelsko ministarstvo vanjskih poslova, prenosi francuska agencija AFP.

Bivši izraelski predsjednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir preminuo je u srijedu, dva tjedna nakon što je pretrpio težak moždani udar.

Tijelo bivšeg izraelskog predsjednika bit će u četvrtak izloženo u izraelskom parlamentu Knessetu do pokopa kojem bi, prema izraelskim medijima koji se pozivaju na ministarstvo vanjskih poslova, trebao nazočiti i papa Franjo no ta informacija još nije službeno potvrđena, prenosi njemačka agencija dpa.

Dok traju pripreme za njegov ispraćaj iz svijeta stižu brojne reakcije.

SVIJET SE OPRAŠTA OD NOBELOVCA I VOLJENOG PREDSJEDNIKA IZRAELA: ‘On je ikona izraelske povijesti’

‘Neumorno radio za rješenje s Palestincima’

Glavni tajnik UN-a Ban Ki Moon poručio je kako bi narode s Bliskog istoka trebao voditi Peresov “duh odlučnosti” u potrazi za mirom. “Čak i u  najtežim satima ostao je optimist u pogledu izgleda za pomirenje i mir”, kazao je.

Prvi čovjek UN-a istaknuo je da je Peres “neumorno radio za rješenje koje obuhvaća dvije države koje bi omogućilo Izraelu da živi u sigurnosti i harmoniji s Palestincima i širom regijom”.

Francuski predsjednik Francois Hollande poručio je da je Peres bio “vizionar koji je impresionirao svoje sugovornike sposobnošću predlaganja hrabrih inicijativa i novih ideja za postizanje tih ideala”.

“Možemo mu samo odati počast svakodnevnom predanošću pomirenju i očuvanju i unaprijeđenju njegove vizije rješenja koje obuhvaća dvije držaE2, kazala je povjerenica Europske komisije za vanjsku politiku Federica Mogherini.

Bivši britanski premijer Tony Blair kazao je kako je Peres bio “politički div, državnik koji će ostati jedan od najvećih u ovoj eri ili bilo kojoj eri i netko koga sam duboko volio”.

Kanadski premijer Justin Trudeau kazao je kako je “Shimon Peres prije svega bio čovjek mira”.

PREMINUO SHIMON PERES: Bivši izraelski premijer, predsjednik i Nobelovac umro dva tjedna nakon moždanog

Shimon Peres donira rožnice

Bivši izraelski predsjednik Shimon Peres donirat će svoje rožnice i to je posljednji njegov čin darivanja, rekao je osobni liječnik dobitnika Nobelove nagrade za mir koji je nakon moždanog udara preminuo u srijedu u ranim jutarnjim satima.

Rafi Walden, koji je ujedno i Peresov zet, rekao je da je 93-godišnji Peres bio dobra zdravlja sve do moždanog udara 13. rujna te da nije patio.

“Njegov život naglo je završio dok je Peres još s velikom strašću radio na jačanju države i za mir. Njegova ostavština ostaje s nama”, rekao je Walden.

Povratak na Net.hr