Raj na Zemlji

SEKULARNA NACIJA: Nisu uspjeli naći nikog mlađeg od 25 tko misli da je Bog stvorio Zemlju

Island je vjerojatno najsekularnija država na svijetu. Prema rezultatima najnovijeg istraživanja javnog mnijenja, manje od polovine Islanđana kaže za sebe da su religiozni, a više od 40 posto mladih kažu da su ateisti.

Gotovo nevjerojatno, ali anketari koji su radili istraživanje nisu uspjeli naći nijednog mladog Islanđanina koji vjeruje u priču o postanku kako stoji u Bibliji. 93,9 posto Islanđana mlađih od 25 vjeruju da je svemir stvoren Velikim praskom, 6,1 posto ne zna ili smatra da je svijet nastao na neki drugi način, dok točno 0,0% vjeruje da ga je stvorio Bog.

Istraživanje je provela tvrtka Maskina za Islandsko udruženje etičkih humanista, udrugu islandskih ateista. Rezultati su pokazali da se svega 46,4 posto Islanđana smatraju vjernicima, što je najmanji postotak u povijesti.

SAMO ZA VJERNIKE: Ako želite u raj, ova aplikacija će vam pomoći na tom putu

Najmanje vjernika među mladima i stanovnicima Rejkavika

Stariji se puno češće smatraju kršćanima i podržavaju vjerska učenja od mladih. 80,6 posto starijih od 55 godina je izjavilo da su kršćani, a samo 11,8 posto da su ateisti. Istovremeno, 40,5 posto mlađih od 25 kažu za sebe da su ateisti, a samo 42 posto da su kršćani.

U Rejkjaviku je manje vjernika nego u drugim područjima – samo 56,2 posto, dok je u ruralnim područjima taj postotak između 77 i 90 posto.

Istraživanje je pokazalo i da sve više građana podržava potpuno odvajanje crkve i države, njih čak 72 posto. Islandski ustav trenutno određuje da je državna crkva Islandska evangelička luteranska crkva.

UMJESTO U CRKVU, OTIŠLI NA ISLAND: Novac za vjenčanje potrošili na avanturu života

 

Povratak na Net.hr