Gay lobi, seks i ucjene u Vatikanu – razlozi odlaska Benedikta XVI.

Talijanski dnevni list La Repubblica je objavio teoriju o pozadini odlaska pape Benedikta XVI., te tvrde da je papa odluku o odlasku donio nakon saznjanja o postojanju nekoliko lobija u Vatikanu, među kojima je i jedan gay lobi.

List je u članku ‘Seks i karijera, ucjene u Vatikanu razlog odustajanja Benedikta XVI.‘ objavio kako je nakon izbijanja skandala Vatileaks papa naručio izvješće o stanju u Vatikanu koje su sastavila tri kardinala, na više od 300 stranica. U izvješću se navodi kako se u Vatikanu konstantno krše šesta i sedma Božja zapovijed, odnosno zapovijedi da se ne sagriješi bludno i da se ne krade. Dan nakon što je primio izvješće, 17. prosinca, papa je donio odluku da se povuče, tvrdi La Repubblica.

U članku se navodi da su kardinali (španjolski kardinal Julián Herranz, kardinal i bivši nadbiskup palerma Salvatore De Giorgi te slovački kardinal Jozef Tomko) upozorili na postojanje različitih frakcija u Vatikanu, u kojem je jedna frakcija ‘ujedinjena seksualnom orijentacijom’. Navodno su neki vatikanski dužnosnici bili ucjenjivani, navodi se u članku, koji nabraja i mjesta po Rimu na kojima su se održavali ‘sastanci’ dužnosnika i laika.

Lombardi objavio dubiozno priopćenje

Vatikanski glasnogovornik Federico Lombardi je objavio priopćenje o ovim optužbama. “Ni kardinali ni ja nećemo komentirati, odnosno potvrditi ili opovrgnuti stvari koje su rečene o ovoj temi. Neka svatko preuzme vlastitu odgovornost. Mi više o ovome nećemo davati nikakva priopćenja”, poručio je Lombardi.

No, da izvješće postoji, dao je naslutiti i drugi talijanski dnevni list Corriere della Sera, i to ubrzo nakon papine objave odlaska 11. veljače, kad su samo spomenuli postojanje dosjea ‘uznemirujućeg’ sadržaja. Također, La Reppublica je potvrdu da je papa bio upoznat s izvješćem našla i u njegovim riječima: 13. veljače papa je kazao kako “unutarcrkvene podjele unakazuju lice Crkve”, a još ranije, 11. listopada 2012., kazao je kako “smo u pedeset godina (od Drugog vatikanskog koncila) naučili da ljudska slabost postoji i u Crkvi”.

Povratak na Net.hr