SEIZMOLOGINJA NAKON RAZARAJUĆEG POTRESA U ALBANIJI UPOZORAVA: / 'Tlo i dalje radi, neće mirovati dva mjeseca!'

Nakon ovako jakog potresa koji je pogodio Albaniju, serija potresa može trajati čak i do dva mjeseca

26.11.2019.
10:55
Gent SHKULLAKU / AFP / Profimedia

Načelnica u Zavodu za seizmologiju Jadranka Mihaljević rekla je da je jutrošnji potres u Albanija, a koji se snažno osjetio i u Crnoj Gori, jedan od najjačih zabilježenih pored onog iz 1979. Prema njezinim riječima, nije moguće procijeniti bi li narednih dana epicentar mogao biti i u Crnoj Gori. "Općenito ne bi trebalo... jedino da dođe do nekih pomicanja duž Jadrana, ali to u ovom trenutku ne možemo procijeniti", rekla je za podgoričke medije, prenosi N1.

Trenutno nema podataka o eventualnoj materijalnoj šteti u Crnoj Gori, međutim Mihaljević tvrdi da je potres ove jačine mogao izazvati pukotine na slabijim objektima. Dodala je i da nakon ovako jakog potresa serija potresa može trajati čak i do dva mjeseca te da se intenzivniji potresi, odnosno takozvano smirivanje tla očekuju narednih dana.

'Tlo i dalje radi'

Rekla je da je ovom potresu u Albaniji prethodilo nekoliko slabijih. "Potres od 21. rujna koji je iznosio 5,8 po Richteru bio je uvod u aktivaciju seizmogene zone. Tlo i dalje radi.", rekla je Mihaljević.

"Međutim, pored onih koje smo zabilježili suvremenim spravama postoje mnogi povijesni podaci, čak i na području Drača, o vrlo jakim potresima. Tako recimo u Draču postoji arena koja je srušena i naknadno otkopana i svjedoči nam o efektima ranijih razornih zemalja", istaknula je Mihaljević.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali