NIŠTA NIJE OSTALO

SATELITSKE SNIMKE OTKRILE ŠOKANTNU SUDBINU KARPISKIH OTOKA: Raj na zemlji pretvorio se u najgoru noćnu moru

Razornim posljedicama uragana Irme, koji je prošao Karipskim otočjem, svjedoče i NASA-ine snimke iz svemira koje dokazuju da su neki od otoka potpuno promijenili svoju strukturu.

Više od 120 obitelji evakuirano je iz svojih domova u okrugu Orlando nakon što su poplavne vode uzrokovane uraganom Irma stvorile bujice koje su nosile sve pred sobom.

Tridesetak kilometara dalje klizišta i odroni uzrokovali su velike rupe u zemlji na nekoliko mjesta. Neke od rupa široke su i do 18 metara, piše News.com.au.

Uragan Irma iza sebe je ostavio najmanje troje mrtvih na Floridi, 10 na Kubi i još 24 u drugim dijelovima Karipskog otočja.

Kada je bio najvećeg stupnja, uragan je pokosio otoke Barbudu, Angvilu, Djevičanske otoke i Kubu, a neki od otoka prijavili su da je uništeno i oštećeno 90 posto teritorija.

Zbog velikog oštećenja na snimkama koje je objavila NASA, vidljiva je značajna promjena u boji otoka koji više nisu zeleni kao što su bili prije već su se pretvorili u smeđe otočje.

Kathryn Hansen iz NASA-e izjavila je da su otoci promijenili boju iz zelene u smeđu zbog vjetrova jačine oko 300 kilometara na sat, koji su počupali drveće i biljke iz zemlje. Nanosi morske soli također su uzrokovali promjenu boje preostalih biljaka na otocima.

‘Vegetativna izolacija, zbog koje su otoci nazivani rajem na zemlji sada su pretvoreni u noćnu moru’, stoji u jednoj od objava agencije AP.

Irma, koja je najprije poharala Barbudu, na otoku koji je gotovo potpuno uništila uzrokovala je štetu od približno 100 milijuna dolara.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr